"Treba nam gospodarski rast, sve drugo je život na dug. I tako danas živi cijela Europa, osim nekoliko država"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na predstojeće izbore za Europarlament. "Učinimo sve da oni budu obilježeni, koliko je to moguće u ovoj krizi, i usprkos nastojanja nekih da ih crne i blate, da budu obilježeni konstruktivnim duhom i optimizmom i onime što ćemo raditi u Europskom parlamentu", poručio je Milanović. "A ne pričama iz prošlosti, o boljševicima i tako dalje, na čemu neki inzistiraju i jako su uporni u tome. Pokažimo im palac dolje i ignorirajmo ih u sljedećih mjesec dana, koliko god to možemo", rekao je premijer.

Vlada je sjednicu započela Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Suština izmjena Zakona o HNB-u odnosi se na jasno razgraničavanje ovlasti Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke, posebno nakon uvođenja eura kao službene novčane jedinice.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjene i dopune odnose na usklađivanje s pravnom stečevinom EU. "Ono što je još suštinska promjena u ovom Zakonu odnosi se na to da se proširuje odgovornost Hrvatske narodne banke na odgovornost cjelokupnog financijskog sustava. Do sada se HNB uglavnom fokusirala na bankovni sektor. Zbog ove krize u Europskoj uniji, proširuju joj se ovlasti, u tom dijelu da ona koordinira i nadzire cjelokupni financijski sektor, znači i ovo područje koje drži HANFA, znači nebankovne usluge, osiguravajuće kuće i ostale financijske kuće tako da je to osnovna suština promjene", pojasnio je Lalovac.

Premijer Milanović pritom je poručio da se iz SAD-a danas vraća ministar financija Slavko Linić i predstavnici HNB-a gdje su izdali državne obveznice po kamati koja je niža nego prošlih godina. Naglasio da je kamata i dalje previsoka, kao i za većinu europskih država previsoka. Jedini je izlaz, rekao je premijer, gospodarski rast i tu nema velike mudrosti. "Treba nam gospodarski rast, sve drugo je život na dug. I tako danas živi cijela Europa, osim nekoliko država. Tako žive Velika Britanija i Francuska i ne može dugo na takav način više", naglasio je Milanović.

Pročitajte više