Turska policija rastjerala studente ispred predsjedničke palače

Foto: FAH

POLICIJA je u subotu grubo rastjerala studente koji su pokušali prosvjedovati ispred nove luksuzne i vrlo kontroverzne palače predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u predgrađu Anakare, glavnoga grada Turske, izvijestili su tamošnji mediji.

Bio je to prvi organizirani prosvjed u blizini predsjedničke palače, koja je stajala 1, 3 milijarde turskih funti (oko 490 milijuna eura) i tjednima izaziva polemike, a prvi put je prikazana u petak u prigodi posjeta pape Franje.

Snage reda su suzavcem i batinama rastjerale okupljene, a dvadeset dvije osobe su privedene.

Nova predsjednička palača ima tisuću soba i prostire se na 200.000 četvornih metara, što je nešto manje od polovice površine vatikanske države. Ta impozantna građevina zamjenjuje skromnu povijesnu zgradu na uzvisini u četvrti Cankayji, gdje od 1923. žive predsjednici Turske Republike koju je utemeljio Mustafa Kemal Atatuerk.

Zbog potrošenog novca kritičari islamsko-konzervativne vlade koja je 2002. preuzela vlast u Turskoj prozvali su palaču "novim Versaillesom", a neki je čak uspoređuju s palačom rumunjskog diktatora Nicolaea Ceaucescua.

Erdogan, koji je u petak s velikim ponosom dočekao Papu iza goleme željezne ograde oko palače, odbacuje sve kritike i tvrdi da "palača nije privatno vlasništvo, ona pripada Republici i simbol je ugleda Turske".

Pročitajte više