Tužiteljstvo traži doživotni zatvor za Karadžića: Odgovoran za ubojstva 7.000 ljudi

Foto: FAH

NASTAVLJA se suđenje Radovanu Karadžiću, optuženome za genocid u Srebrenici i za granatiranje Sarajeva.

Tužiteljstvo je za Karadžića zatražilo kaznu doživotnog zatvora, ističući kako se nalazio na čelu progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Tužiteljica Gustavson istaknula je kako je Karadžić podržao Mladićev prijedlog da nastavi s granatiranjem, odbacujući Karadžićeve tvrdnje o tome kako u to vrijeme nije imao uvid u probleme koje su isticali međunarodni faktori.

Gustavson: Karadžić postavio strukture za uništenje Muslimana

On i Mladić uspostavljali su strukture za uništenje Muslimana u Srebrenici.

Naglašeno je kako je optuženi imao utjecaj na razinu agresije na stanovništvo, no kako nije poduzeo korake da ublaži patnje onih u Sarajevu. Skoro četiri godine Karadžić je upravljao granatiranjem civila, upozorila je tužiteljica.

Odbačena je i tvrdnja obrane kako su pojedine snimke napada SRK na bosanske Muslimane inscenirane. Gustavson je upozorila da bi nešto takve vrste bilo nemoguće zadržati u tajnosti.

Tužiteljstvo: Neuvjerljive teze o tome da je Armija BiH napadala vlastite ljude

Tužiteljica se osvrnula na incidente vezane uz snajpersko djelovanje na "snajperskoj aleji", a koji, istaknula je,  ukazuju na namjerne napade na civile.


Tužiteljstvo je istaknulo kako su argumenti obrane nepouzdani te da je tvrdnja o tome kako je Armija BiH neopaženo napadala vlastiti narod neuvjerljiva.

U elaboraciji optužbi za Srebrenicu, tužiteljstvo je istaknulo kako Karadžić snosi krivičnu odgovornost za ubojstva preko 7.000 bosanskih muškaraca i dječaka te kako snosi krivičnu odgovornost za genocid.

Gustavson: Nakon pada Srebrenice pogubljeno preko 7.000 ljudi, Karadžić odgovoran

Tužiteljica Gustavson naglasila je kako dokazi pokazuju da je nakon pada Srebrenice zarobljeno preko 7.000 ljudi te kako su svi oni pogubljeni.

Tužiteljstvo je napomenulo kako je Karadžić odabrao stanovništvo koje treba "uništiti", dječaci i muškarci pobijeni su isključivo na osnovu identiteta.

"Pravda traži kaznu doživotnog zatvora, žrtve to traže. Ovim su završeni argumenti tužilaštva", zaključio je tužilac Alan Tiger.

Pročitajte više