U Hrvatskoj, Srbiji i BiH uklanjali fašističke grafite sa zidova: "Ne u mom gradu!"

Foto: Mladi antifašisti

"GRAFITI mržnje - ne u mom gradu!", moto je pod kojim su se mladi antifašisti iz Hrvatske, Srbije i BiH suprotstavili neofašistima i homofobima u čitavoj regiji.

U akciji dekontaminacije javnog prostora, koja je izvedena u noći između 21. i 22. lipnja, sudjelovali su antifašistkinje i antifašisti iz osam  gradova: Splita, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca.

"Grafiti mržnje nisu 'ekskluzivni problem s kojim se bori samo onaj grad kroz koji mi hodamo. Naprotiv, oni su postali folklor gotovo svakog manjeg ili većeg mjesta na prostoru ex-Yu. Poruke koje nam se sa zidova šalju su identične i svode se na očuvanje 'nacionalne i rasne čistoće'.  Svijest o tome bila je pokretač za povezivanje i suradnju grupa i odgovornih pojedinaca koje su se nezavisno jedni od drugih bavile uklanjanjem hejt grafita iz javnog prostora. Svi zajedno, svatko u svom gradu 21. lipnja u akciji koja je simbolično povezala takve grupe širom bivših jugoslavenskih republika, uklonili smo neke od grafita koji propagiraju fašizam, vjersku, nacionalnu i spolnu diskriminaciju i mržnju", poručuju u zajedničkom priopćenju mladi antifašisti iz regije.

Protiv ustaških i četničkih kvislinga


Na ovaj način istovremeno, kako kažu, obilježavaju Dan antifašističke borbe, datum kada je prije 74 godine kod Siska osnovan prvi partizanski odred u okupiranoj Jugoslaviji.

"U vremenu kada se četnički i ustaški kvislinzi i krvnici rehabilitiraju, a povijesne vrijednosti antifašizma sistematski marginaliziraju, proslava 22.6. dobiva još značajniju dimenziju. Antifašisti su te 1941. ustali protiv zla i mržnje. Mržnja je svuda ista i svuda podjednako pogubna. Odgovor na mržnju onda mora biti isti – NE U MOM GRADU!", poručuju mladi antifašisti.

U akciji su sudjelovale grupe i pojedinci iz Splita (Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola), Zagreba (Antifa Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreba) , Šibenika (Antifa Šibenik), Banje Luke (Antifašisti/antifašistkinje iz Banje Luke), Prijedora (Centar za mlade – Kvart), Sarajeva, Beograda (kolektiv "Ne budi ograničen" i Inspektor Yoda zgužvani), Novog Sada (Prekrečimo grafite mržnje!), Kragujevca (Društveni kulturni centar Kragujevac i UMMS), te društveno odgovorni pojedinci iz Leskovca.

Pročitajte više