U Moskvi počeli pregovori sirijske oporbe i Asadovih izaslanika

Foto/Ilustracija: FAH

PREDSTAVNICI sirijske oporbe i izaslanici predsjednika Bašara al-Asada počeli su jutros u Moskvi pregovore radi obnove dijaloga nakon gotovo četiri godine rata koji je odnio 200.000 žrtava.

Trideset dva člana oporbenih skupina i šest članova službenog izaslanstva na čelu sa sirijskim veleposlanikom u UN-u sastali su se u rezidenciji ruskog veleposlanika, rekao je jedan od sudionika za AFP.

Ovo su prvi pregovori predstavnika oporbe, napose Nacionalnog koordinacijskog odbora za snage demokratske promjene (CCND) i Kurda s čelnicima režima, nakon neuspjeha pregovora Ženeva 2 u veljači 2014.

Sirijska oporbena koalicija odbila doći

No jedan od sudionika pregovora iz oporbe priznaje da su ambicije skromne, s obzirom na nedolazak Sirijske nacionalne oporbene koalicije koja ima sjedište u Istanbulu a međunarodna zajednica je smatra glavnom sirijskom oporbenom snagom.

Koalicija je odbila doći ocijenivši da se pregovori moraju održati pod pokroviteljstvom UN-a i na "neutralnom" terenu, a ne u Rusiji koja pruža bezuvjetnu potporu Damasku.

"Ovo je tek početak dugotrajnog (mirovnog) procesa", rekao je predstavnik oporbe koji je htio ostati anoniman.

Nakon prvog sastanka održanog tijekom jutra, Sirijci se poslijepodne trebaju sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, nakon čega će nastaviti pregovore.


Pregovori se nastavljaju u četvrtak. Oporba je vijećala u ponedjeljak i u utorak kako bi utvrdila zajedničko stajalište.

Bašar al-Asad skeptičan prema pregovorima

Predsjednik Bašar al-Asad je u razgovoru za list Foreign Affairs od ponedjeljka dao potporu pregovorima ali dovodeći u pitanje legitimitet nekih sudionika.

"Ono što se događa u Moskvi nisu pregovori o rješavanju (sukoba), nego tek pripreme za konferenciju", rekao je.

"Razgovarat ćemo sa svima. No svakog (iz oporbe) treba upitati: Koga zastupate?", dodao je, kritizirajući "marionete koje postupaju po nalogu Katara, Saudijske Arabije i zapadnih zemalja".

Odgovarajući prošlog tjedna na upit AFP-a, izvor u sirijskoj vladi rekao je da se izaslanstvo Damaska nada da će se sudionici dogovoriti o smjernicama koje će obuhvatiti "borbu protiv terorizma", "pomirbu na lokalnoj razini" i pregovore o "vladi nacionalnog jedinstva".

Washington je pak istaknuo da podupire "sve napore" koji će donijeti "trajno rješenje sukoba".

Pročitajte više