U Nizozemskoj zabilježen prvi slučaj zaraze smrtonosnim virusom MERS

Ilustracija: Arhiva

GLASNOGOVORNIK Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdio je da u Nizozemskoj zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom MERS (Srednjoistočni respiratorni sindrom).

Iz WHO-a kažu da je širenje smrtonosnog virusa postalo ozbiljnije i alarmantno, no još uvijek nije klasificirano kao međunarodno hitan slučaj.

Dosad su potvrđena 571 slučaja zaraze MERS-om uključujući i 171 smrtna slučaja. Broj zemalja koje su zabilježile slučajeve smrtonosnog virusa popeo se na 18.

U Europi je MERS do sada zabilježen u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, a sada i u Nizozemskoj.


MERS izaziva kašalj, vrućicu i katkad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste obitelji kao SARS koji je otkako se 2002. pojavio u Kini ubio oko osam stotina ljudi.

Podsjećamo, zdravstveni stručnjaci i stručnjaci za zarazne bolesti sastali su se u utorak u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na razgovorima o tome je li smrtonosni virus koji se pojavio 2012. na Bliskome istoku sada postao "međunarodna prijetnja javnome zdravlju".

Virus koji u ljudi izaziva Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) prijavljen je na više od pet stotina pacijenata samo u Saudijskoj Arabiji, a raširio se diljem te regije, a ima i sporadičnih slučajeva i u Europi, Aziji i Sjedinjenih Država. Stopa smrtnosti je oko trideset posto.

Pročitajte više