U Zagrebu Konferencija o mogućnostima i ulozi HŽ Infrastrukture u korištenju novca iz EU fondova

Ilustracija: Arhiva

U ZAGREBU će se održati Konferencija o mogućnostima i ulozi HŽ Infrastrukture u korištenju novca iz EU fondova.

HŽ Infrastruktura korisnik je sredstava EU fondova (ISPA, IPA) od 2008. i od tada do danas završena su dva projekta u vrijednosti 71,6 milijuna eura.

Kako su izvijestili iz kompanije, u tijeku su radovi na jednom projektu u vrijednosti 35,8 milijuna eura, projektiraju se radovi u vrijednosti 25,8 milijuna eura, trenutačno su otvoreni natječaji za izbor izvođača za izradu projekta u vrijednosti 15 milijuna eura, uskoro se raspisuju natječaji za sredstva iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda u vrijednosti 230 milijuna eura, a u pripremi za apliciranje su i drugi veliki projekti u vrijednosti većoj od 500 milijuna eura za koje se očekuje da će biti realizirani europskim sredstvima.

Također, HŽ Infrastruktura trenutačno priprema projekte i ostalu projektnu dokumentaciju potrebnu za rekonstrukciju i obnovu željezničke pruge Dugo Selo - Novska (1. faza). Taj projekt definiran je Operativnim programom za promet 2007. - 2013, o čemu će također biti riječi na današnjoj konferenciji.

Ugovor o projektiranju za radove na postojećem kolosijeku i denivelaciji postojećih željezničko-cestovnih prijelaza potpisali su 16. lipnja 2011. HŽ Infrastruktura kao naručitelj i DB International GmbH iz Njemačke u konzorciju sa Željezničkim projektnim društvom i Granovom iz Hrvatske kao izvođač.

Ukupna vrijednost izrade projekta je 5,4 milijuna eura, od čega 85 posto iznosa financira Europska unija, a 15 posto Vlada RH.

Pročitajte više