U četvrtak prosvjed radnika HŽ Carga: "Umjesto da povlači poteze na vrijeme, Vlada je igrala na kartu prodaje"

Foto: Hina

SINDIKAT hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske najavio je večeras da u četvrtak, 27. veljače organizira prosvjed radnika HŽ Carga i svojih članova na Trgu sv. Marka u Zagrebu ističući da su u više navrata upozoravali kako se krizno stanje u HŽ Cargu mora rješavati odmah, ali da je Vlada "igrala samo na kartu prodaje".

"Umjesto da povlači poteze na vrijeme, Vlada RH, minutu prije stečaja pokrenula je svojevrsno ad hoc rekonstruiranje i kolektivno pregovaranje u HŽ Cargu, koje je od strane Uprave HŽ Carga iskorišteno za donošenje nestručno izrađenog, nakaradnog Pravilnika o organizaciji, kojim se broj izvršitelja smanjuje, ne poštujući kriterije rada.

S druge strane, Uprava i Sindikat strojovođa Hrvatske fiktivnim uštedama kroz Kolektivni ugovor obmanuli su javnost i Vladu RH, što znači da HŽ Cargo i dalje neće imati dovoljno prihoda za plaće, niti za podmirivanje najosnovnijih troškova, kao što je popravak lokomotiva.

Naša upozorenja, niti od strane Uprave, niti od strane resornog ministra, nisu uvažena, niti su prihvaćeni naši prijedlozi o uštedama putem uvođenja progresivnog smanjenja plaća i uvođenja nepunog radnog vremena, što bi odmah dalo rezultat, a izbjegli bi se troškovi zbrinjavanja radnika i povećanje broja nezaposlenih", stoji u priopćenju.

Pročitajte više