U prvom srpanjskom vikendu HAC na cestarinama zaradio gotovo 20 milijuna kuna

Foto: Hina

AKO JE suditi po brojkama koje su ovog vikenda zabilježene na hrvatskim autocestama, za nama je uspješan turistički vikend. Kako doznajemo, u prvom srpanjskom vikendu ove godine zabilježen je rast prometa u odnosu na lani, a HAC je od cestarina zaradio gotovo 20 milijuna kuna.

"Tijekom vikenda 04.07. - 06.07.2014. godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. zabilježen je promet od 386.082 vozila. U proteklom vikendu naplaćena je cestarina u iznosu od 19.390,164,80 kuna bez PDV-a. Promet vozila veći je za 1.04 % u odnosu na isti vikend prošle godine kada je zabilježen promet od 382.111 vozila", stoji u odgovoru HAC-a na Indexov upit.

Turista brojčano ima, ali...

Pojačan promet na hrvatskim autocestama očekuje se i idućeg vikenda za kad je, nakon kratkotrajnog pogoršanja vremena do kojeg bi trebalo doći sutra, ponovno najavljeno lijepo i sunčano vrijeme. Osim stranaca koji stižu na Jadran tako bi se u kolonama ponovno trebao naći i veći broj domaćih "vikend-turista" koji koriste priliku bar za kratkotrajni predah od posla na moru.

No, koliko će ova turistička sezona biti uspješna tek će se vidjeti, jer uspješnost se mjeri u zaradi, a ne u broju turista na cestama. Iako turista brojčano ne majka, dosadašnje brojke govore o tome kako je smanjen broj noćenja, odnosno kako se turisti kraće zadržavaju. Svibanj je podbacio, a gledano u odnosu na prošlu godinu zasad bilježimo minus pa se svi nadaju dobrim brojkama u špici sezone.

Pročitajte više