U sektaškim sukobima u Jemenu najmanje 15 ubijenih

Foto: Hina

U SUKOBIMA između šijitskih pobunjenika Huti i sunita lojalnih islamističkoj stranci Islah u jemenskoj pokrajini Al-Džuf ubijeno je najmanje 15 ljudi, izvijestili su u srijedu plemenski poglavari.

Sektaški sukobi na sjeveru Jemena još više destabiliziraju zemlju čije se vlasti na jugu bore sa secesionističkim pokretom, kao i sa sve češćim pobunjeničkim napadima pripadnika Al-Kaide.

Sporazumi o prekidu vatre postignuti u nekoliko navrata uz posredovanje vlade nisu urodili plodom niti su uspjeli zaustaviti sukob između dviju strana. Najmanje je 200 osoba ubijeno, a više od 35.000 ih je bilo prisiljeno pobjeći pred sukobima prošli mjesec kada su Huti pobunjenici zauzeli mjesto Amran, od glavnoga grada Sane udaljeno oko 50 km.

Plemenski izvori tvrde da su zadnji sukobi izbili u utorak navečer u sjeveroistočnoj pokrajini Al-Džuf. Obje su strane koristile teško naoružanje, među kojim i tenkove prethodno zaplijenjene vojsci.

Huti, koji su ime dobili po svojem plemenskom vođi Abdel Maleku al-Hutiju kazali su kako se bore protiv protivnika lojalnih islamističkoj stranci Islah koja je povezana sa sunitskim Muslimanskim bratstvom.

Pročitajte više