U zatvoru četvorica Hrvata i Srbin: S drogom vrijednom milijun i 650 tisuća kuna ulovila ih španjolska policija

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1968., 1975., 1983., 1969.) i jednog državljanina Republike Srbije (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od 1. lipnja do 30. srpnja 2012., u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike radi kupovine velikih količina hašiša iz Maroka i kokaina iz Južne Amerike te prijevoza i prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Tako je prvoosumnjičenik u Španjolskoj dogovorio kupovinu veće količine hašiša za čije plaćanje je, na njegovo traženje, novac nabavio drugoosumnjičenik. Potom je petoosumnjičenik, po nalogu prvoosumnjičenika, preuzeo i u Sloveniju prevezao 10 kilograma hašiša koji je preuzet i sakriven a zatim je, po nalogu prvoosumnjičenika, dio hašiša preuzeo trećeosumnjičenik i prodao radi daljnje preprodaje na području Bosne i Hercegovine. Prodajna vrijednost navedene količine droge na ilegalnom tržištu je najmanje 1.500.000,00 kuna.

Nadalje, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su, po nalogu prvoosumnjičenika, otputovali u Španjolsku gdje su od drugoosumnjičenika preuzeli kupljenu drogu i sakrili je u osobnom automobilu s namjerom da je prevezu u Hrvatsku. Španjolska policija je prilikom pretrage u automobilu pronašla i oduzela 10 kilograma hašiša i 250 grama kokaina čija ukupna prodajna vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi najmanje 1.650.000,00 kuna.

Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv svih osumnjičenika, priopćio je Uskok.

Pročitajte više