Udruge izjednačile Milanovića i Kosor: Mljekarima se dogodila "Varšavska"

NEVLADINE udruge osudile su jučerašnje uhićenje 29 mljekara koji su zbog otkupne cijene mlijeka traktorima i tijelima blokirali Slavonsku aveniju u Zagrebu.

"Policijski odgovor na ovaj prosvjed ponovno je nažalost bilo privođenje, čime je nastavljena loša praksa u postupanju policije prema nenasilnim prosvjednicima. Ovim činom prava prosvjednika još su jednom prekršena te se ponovno dogodio slučaj sličan 'Varšavskoj ulici'", napisali su u priopćenju iz Centra za mirovne studije, Zelene akcije, Kuće ljudskih prava, GONG-a i Prava na grad.

I Kosoričina Vlada uhićivala po noći

"Naime, nakon masovnog privođenja građana koji su prosvjedovali u slučaju 'Varšavska', razvila se javna rasprava o postupanju policije uz osudu velikog broja javnih osoba zbog neprimjerenog djelovanja represivnog aparata. Štoviše, čak su i visoki policijski dužnosnici u javnoj raspravi organiziranoj na razini Grada Zagreba tvrdili kako nisu imali zakonske ovlasti izmještanja prosvjednika, već su ih morali privoditi u policijsku postaju. Očito je da je mjera privođenja nenasilnih prosvjednika neproporcionalna cilju koji se želi postići, pa je stoga ključno u novi Zakon o policiji uvrsti policijsku ovlast izmještanja", smatraju u udrugama.

Upozorili su i na neistinitu izjavu bivše premijerke, a sadašnje predsjednice HDZ-a, Jadranke Kosor koja je jučer u Saboru rekla da njezina Vlada nikada nije privodila prosvjednike tijekom noći. "Podsjećamo gospođu Kosor na privođenje 23-oje mirnih prosvjednika/ca u Varšavskoj ulici tijekom noći s 10. na 11. veljače 2010. godine. Jednako je tako krajnje neprimjerena osuda privođenja prosvjednika mljekara koju je uputio zastupnik Tomislav Karamarko budući da je upravo on, kao ministar unutarnjih poslova, uspostavio lošu praksu rada policije da privodi i uhićuje nenasilne prosvjednike", udruge podsjećaju HDZ-ovce.

Milanoviću poručili: Ne ponavljaj greške prethodnika

Za kraj su osudili jučerašnje privođenje nenasilnih prosvjednika te od nove Vlade traže da ne ponavlja ponašanje prethodnika i očekuju unošenje izmjena u Zakon o policiji onako kako predlažu organizacije civilnog društva, a "koje će osigurati jasno i nedvosmisleno postupak izmještanja nenasilnih prosvjednika/ca". "Predloženi amandmani na Zakon o policiji, budu li prihvaćeni, bit će na dobrobit svih obespravljenih građana/ki RH koji žele koristiti svoje temeljno demokratsko pravo na javno okupljanje i nenasilni prosvjed", zaključuju udruge.

Pročitajte više