Uhljebi zarađuju 28 posto više nego oni koji ih porezima financiraju

Screenshot: Fina

"ZAPOSLENI kod poduzetnika u državnom vlasništvu prošle su godine imali za gotovo 28% veću prosječnu mjesečnu neto plaću u odnosu na prosjek kod svih poduzetnika, a zaposleni kod velikih poduzetnika veću za oko 23 posto", stoji u podacima Financijske agencije iz godišnjih financijskih izvješća obveznika poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava.  

Za svoj rad 652.298 zaposlenih kod poduzetnika u privatnom sektoru, kao i proteklih godina, primili su manje prosječne mjesečne neto plaće od prosjeka gospodarstva. 

Prema tim podacima zaposlenima u privatnom sektoru lani su obračunate prosječne mjesečne neto plaće u iznosu od 4.529 kuna, što je 7,2 posto manje od prosjeka svih poduzetnika.

"Zaposlenima kod poduzetnika u državnom vlasništu, kojih je u 2014. godini bilo 101.654, obračunane su najveće prosječne mjesečne plaće u iznosu od 6.234 kune, što je 28% više od prosjeka svih poduzetnika", stoji u izvješću FINE. Najmanje obračunate prosječne mjesečne neto plaće bile su kod malih poduzetnika u iznosu od 4.063 kuna što je za 16,7 posto manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske. Prosječne mjesečne neto plaće u 2014. godini kod srednjih poduzetnika bile su 5.240 kuna što je za 7,4 posto više od prosjeka svih poduzetnika Hrvatske.

 

Pročitajte više