Ujedinjeni Arapski Emirati povlače se iz zračnih napada na IS nakon tragedije jordanskog pilota

Screenshot: YouTube

UJEDINJENI Arapski Emirati povukli su se iz zračnih napada na položaje IS-a koji se provode u sklopu međunarodne koalicijske kampanje pod vodstvom SAD-a, objavili su u srijedu američki dužnosnici.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, su kazali da su Emirati suspendirali sudjelovanje u zračnim napadima nakon što je u prosincu oboren jordanski zrakoplov iznad Sirije, a pilot zrakoplova zatočen i ubijen.

"Mogu potvrditi da su Ujedinjeni Arapski Emirati suspendirali zračne napade nedugo nakon što je srušen jordanski zrakoplov nad Sirijom, no UAE i dalje ostaje važan i koristan partner koji pridonosi naporima koalicije", rekao je dužnosnik.

Preko 60 zemalja u protuterorističkoj koaliciji

SAD je izvijestio da koalicijske snage čini više od 60 zemalja čiji su predstavnici zaduženi za razne zadaće, među kojima su vojni napadi, ali i humanitarna pomoć, promidžba i nastojanja da se spriječi financiranje IS-a.

Uz SAD su u zračnim napadima na položaje IS-a u Siriji sudjelovali ili su ih podupirali Saudijska Arabija, Katar, Jordan i Bahrein, a u napadima na IS u Iraku na isti su način sudjelovali Australija, Velika Britanija, Kanada i Francuska.

Američka vlada nije priznala da se UAE povukao iz sudjelovanja u zračnim napadima. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je na redovitoj konferenciji za novinare u srijedu izjavila: "Ne namjeravamo potvrditi izvještaje o drugim zemljama i njihovim vojnim aktivnostima."

Pročitajte više