Unosan biznis u Srbiji: Oboljelima od raka prodaju medicinski petrolej, liječnici tvrde da je to otrov!

Foto: Ilustracija

OBOLJELIMA od raka nadriliječnici u Srbiji kao alternativni lijek prodaju medicinski petrolej za kojeg pravi liječnici tvrde da je otrov koji u najboljem slučaju neće izazvati nikakav efekt, pišu beogradske Večernje novosti.

R.G. iz Novog Kneževca, koji se bavi švercom medicinskog petroleja, beogradskom je listu ispričao kako je biznis proširio na cijelu regiju i kako "čudotvorni lijek" kupuje u apotekama u Njemačkoj, gdje boca od 2,5 decilitra stoji 15 eura, a preprodaje ih po 35 eura.

"Mušterije su uglavnom najbliži rođaci nekog onkološkog bolesnika, koji su čuli za ovu terapiju ili su bili svjedoci da se netko baš petrolejem izliječio od raka", priča R.G. koji je svoj "biznis" oglasio putem interneta. Navodi kako je interes ogroman.

Predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka, profesor Slobodan Čikarić, kaže kako alternativna medicina postoji otkad postoji i rak, ali da je petrolej čist otrov, a njegova sjajna učinkovitost - zabluda. "Kad bi terapija petrolejem nešto vrijedila, koristili bismo je svi. To je čista besmislica i zabluda. Petrolej je otrov, a ne lijek. Službene metode liječenja su najdjelotvornije, a njihova uspješnost je 50 posto", kaže Čikarić.

"Ne postoji nijedna klinička studija koja dokazuje da je petrolej djelotvoran u liječenju karcinoma pa ga mi ne preporučujemo onkološkim bolesnicima", rekla je dr. Biljana Kukić, onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Pročitajte više