Uskoro istječe rok: Koju kategoriju mirovinskog fonda odabrati?

Ilustracija:scx.hu 

POČETKOM idućeg mjeseca, 7. kolovoza,  istječe rok u kojem postojeći članovi obveznih mirovinskih fondova mogu izabrati kategoriju fonda u kojoj žele štedjeti za mirovinu. Odabir kategorije fonda može se obaviti u poslovnicama FINA-e, uz predočenje osobne iskaznice.

Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima, donesenim ove godine, predviđeno je da obvezni mirovinski fondovi, do 21. kolovoza, moraju započeti s radom novih kategorija fondova.

Nove kategorije fondova, A, B i C, ustanovljene su kako bi se budućim umirovljenicima osigurala optimalna ulaganja, s obzirom na stupanj rizika i duljinu uplata u mirovinski fond.
 
Kategorije se razlikuju prema stupnju rizika, što ne znači da je bilo koja od tih kategorija rizična, jer se ipak radi o mirovinskoj štednji, već su u određenim kategorijama dozvoljena veća ulaganja u vrijednosne papire koji nose veće prinose, ali nisu pogodni za ulaganje na kraće rokove.
 
Na primjer, dionice mogu imati visoki rast cijene, i ostvariti veliku zaradu vlasniku, ali isto tako njihova vrijednost može pasti i stvoriti gubitke. Zbog toga se takva ulaganja vrše na dulje rokove, kako bi se  stigli nadoknaditi eventualni gubici. Sa druge strane, obveznice se smatraju sigurnim ulaganjem. U pravilu nemaju velike oscilacije vrijednosti, i nose određenu kamatu.
 
Kategorija A – za dulje periode uplata (za mlade)
 
Radi se o kategoriji, koja, u odnosu na ostale kategorije, ima najveći dozvoljeni udjel ulaganja u dionice. Pošto se radi o kategoriji fonda koji je namijenjen mlađoj populaciji, pred kojom je dugi period uplata u fond, kod takvih fondova dozvoljene su veće oscilacije vrijednosti odnosno rizičnija ulaganja, od kojih se ujedno očekuju i veći prinosi. Zbog toga ova kategorija dozvoljava ulaganja do 55 posto fonda u dionice, do 30% u investicijske fondove, dok su državne obveznice propisane na najmanje 30% imovine. Od ove kategorije se očekuje viši prosječni prinos, ali je za ostvarenje toga potreban dugi period ulaganja, kako bi se nadoknadili eventualni padovi vrijednosti.
 
Kategorija B – srednji rizik ( za sve)
 
U ovu kategoriju fonda može spadati većina budućih umirovljenika. Za razliku od prethodne kategorije, ovdje je propisano da najmanje 50% imovine mora biti uloženo u obveznice, dok na dionice otpada najviše 35% imovine. Ovako veliki udio obveznica fondu daje stabilnost, ali sa druge strane, relativno veliki udio dionica u koje je dozvoljeno ulagati, može osigurati i povećane prinose.
 
Kategorija C – najmanji rizik ( za one koji će uskoro u mirovinu)
 
Ovo je kategorija za one koji će uskoro u mirovinu. Znači, najvažnije je osigurati novac, a prinosi su u drugom planu. Kod ove kategorije fonda najmanje 70% imovine mora biti uloženo u obveznice. Ulaganje u dionice kod ove kategorije nije dozvoljeno!
 
Članovi mirovinskih fondova koji do 7. kolovoza ne odaberu kategoriju, bit će svrstani u kategoriju B, dok će oni kojima je do mirovine ostalo manje od pet godina, biti prebačeni u najsigurniju kategoriju – C.
 
Članovi mirovinskih fondova mogu promijeniti kategoriju fonda jednom u tri godine, i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive sa tri (30, 33, 36…), u kalendarskom mjesecu u kojem je rođen, a promjena kategorije je besplatna.
 
Za koju kategoriju se odlučiti?
 
Kategorija A teoretski bi mogla imati najveće prosječne prinose - npr. 7%), kategorija B – npr. 5%, a kategorija C - npr. 3%.
 
No, s druge strane, kategorije sa većim prinosima mogu ostvariti i padove, pa su A i B kategorije predviđene za osiguranike koji do mirovine imaju više desetljeća, u kojima se kratkoročni gubici stignu nadoknaditi.
 
Kod kategorije C, gubitaka ne bi smjelo biti, ali je i prinos manji, pa je pogodna za one koji će uskoro u mirovinu, pa im je besmisleno riskirati padove vrijednosti, zbog neke eventualne veće kratkoročne zarade. 

Pročitajte više