Ustavni sud poručio banci: Ne možete joj uzeti kuću, u teškoj je životnoj situaciji

Foto: Arhiva

USTAVNI sud RH zaustavio je prodaju kuće S.Č. (podaci poznati redakciji) na javnoj dražbi. Ovrhu je zatražila Zagrebačka banka, a prodaju kuće u kojem S.Č. živi naložio je Općinski građanski sud u Zagrebu.

"Ustavni sud je donio privremenu mjeru kojom je do daljnjeg odgođena javna dražba, a nakon koje bi automatski uslijedila deložacija. Sada je na potezu sud", izjavila je za Index Goranka Herljević, odvjetnica po kojoj je žena koju Zagrebačka banka pokušava izbaciti iz svog doma podnijela žalbu Ustavnom sudu.

Javna dražba spriječena u zadnji čas

Radi se o slučaju koji bi, kako nam kaže Herljević, trebao biti riješen po hitnom postupku. "Ustavni sud jako je brzo reagirao, spriječio je nastanak teških posljedica. Da je nekretnina prodana na dražbi, kasniji uspjeh žalbe bi malo vrijedio. Gospođa je u teškoj imovinskoj situaciji, to je nekretnina u kojoj doista živi", kaže Herljević, te ističe kako vjeruje da S.Č. ima jako dobru i osnovanu žalbu.

Javna dražba na kojoj je trebala biti prodana nekretnina vrijedna 480 tisuća kuna bila je zakazana za 1. srpnja ove godine. Ustavni sud je prodaju nekretnine na javnoj dražbi, pa time i neposrednu deložaciju, zaustavio u zadnji čas. Odluka o odgodi prodaje nekretnine na javnoj dražbi donesena je 30. lipnja.

Ovrha odgođena zbog teške životne situacije

"Podnositeljica u ustavnoj tužbi navodi da je 'socijalno ugrožena osoba, bez prihoda, živi od socijalne pomoći, pravno je neuka', a u odnosnu na nekretninu 'na kojoj se provodi sporna ovrha jest njena bračna stečevina u 1/2 dijela i u istoj stanuje već duže od deset godina'... Nadalje, ističe da je 'potpuno razvidno da bi nepokretanjem ustavnosudskog postupka ... za podnositeljicu ustavne tužbe mogle nastati teške i nepopravljive posljedice'. U dijelu ustavne tužbe koja se temelji na članku 67. stavku 2. Ustavnog zakona podnositeljica opetovano ponavlja da se 'radi o slučaju u kojemu se osporenim pojedinačnim aktima grubo vrijeđaju ustavna prava', a s obzirom 'da je javna dražba u navedenom predmetu zakazana već za dan 1. srpnja 2014. g., moli se hitnost u postupanju u ovom predmetu, jer će u protivnom nastati teške i nepopravljive posljedice'", stoji u rješenju Ustavnog suda zahvaljujući kojem je deložacija barem privremeno izbjegnuta.

Ustavni sud zaključio je kako se radi o složenom predmetu, te ističe da se podnositeljica nalazi u teškoj životnoj situaciji. Zbog toga, kao i zbog činjenice da "odgoda ovrhe nije suprotna javnom interesu niti bi se tom odgodom ikome nanijela veća šteta", Ustavni sud odlučio je privremeno odgoditi ovrhu dok ne donese odluku u ovom slučaju.

Osim Ustavnog suda ovaj slučaj može, kako nam kaže odvjetnica Herljević, riješiti i Županijski sud u Zagrebu, kojim predsjeda ovih dana nezaobilazni sudac Ivan Turudić. Tom sudu su, kako se navodi i u ustavnoj tužbi, pravovremeno u prosincu 2013. podnesene žalbe u kojima se osporava rješenje o ovrsi prvostupanjskog suda, a koje do danas još nisu riješene.

Pročitajte više