Virus Zapadnog Nila u Srbiji odnio četiri života, 63 je zaraženih: Je li opasno u Slavoniji i Baranji?

Ilustracija: Shutterstock

PROŠLE godine virusom Zapadnog Nila zarazilo se pet osoba s područja Slavonije, a ove godine Klinička bolnica Osijek nema niti jedan zabilježen slučaj, iako je virus stigao i do Vojvodine.

Prema podacima iz Srbije, četiri su osobe umrle nakon što su se zarazile virusom, a još je 63 zaraženih.

No, u Hrvatskoj, čini se, nema razloga za paniku iako je zbog poplava tijekom lipnja u Slavoniji i Baranji došlo do povećanja populacije komaraca koji prenose virus.

"Prošle smo godine svjedočili prvim dokazanim slučajevima virusne upale mozga i moždanih ovojnica prouzročenih virusom Zapadnog Nila, a Klinika za infektologiju u Osijeku tada je imala pet bolesnika starije dobi koji su se grupirali sa slikom upale mozga i moždanih ovojnica kao lakšim oblikom upale. Mi smo imali spoznaju da se virus Zapadnog Nila, s obzirom na komarce koje imamo u svojoj okolici, može preko tih insekata prenijeti na ljude, a do tada takvih slika bolesti nismo imali. Ipak, nema razloga za paniku, jer najčešće zaraza virusom Zapadnog Nila, koji dobijemo nakon uboda komarca, prolazi bez ikakvih simptoma bolesti – čak u 80 posto slučajeva osoba koje ubode komarac zaražen tim virusom. Kada se simptomi bolesti jave, kliničke slike bolesti prouzročene virusom Zapadnog Nila mogu biti nalik na opće infektivne simptome. Dakle, vidjeli smo da se u ljetnim mjesecima simptomi prezentiraju kao gripa", kazala je za Glas Slavonije osječka infektologinja Ljiljana Perić.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, trenutno je u Europi zabilježeno 149 slučajeva oboljelih, od čega 30 u zemljama EU-a. Slučajevi su zabilježeni u Mađarskoj, Austriji, Makedoniji, Rusiji i Izraelu.

Pročitajte više