Vlada će do ljeta ukinuti krizni porez za mobilne operatere?

KADA su prije tjedan i pol dana u Vladi odlučili vratiti šest posto nameta mobilnim operaterima, premijer Zoran Milanović je objašnjavao kako su to napravili i zato što je "u vremenima krize potrebna veća solidarnost, a mobilni operateri imaju velike profite".

No, samo tjedan i pol kasnije, nakon sastanka sa predstavnicima mobilnih operatera iz Vlade se najavljuje kako bi se taj porez mogao biti ukinut već pred ljeto. "Zakon o posebnom porezu za mobilne operatere od šest posto ostaje na snazi do svibnja, a u sljedeća tri mjeseca stvorit ćemo okvir za njihov novi investicijski ciklus", kazao je nakon sastanka ministar financija Slavko Linić. Vlada bi mogla skinuti porez, ako procijeni da operateri više investiraju u razvoj.

"Ne znači da ga ne možemo ukinuti ranije"

"Iako bi 'mobilni harač' trebao vrijediti do 1. srpnja 2013., ne znači da se ne može ukinuti i ranije, odnosnom koji mjesec nakon 1. svibnja", dodao je ministar financija i time najavio da bi priča o solidarnosti svih mogla vrijediti do samo koji mjesec nakon svibnja, piše Vjesnik. 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina je kazao da mobilni operateri moraju dati svoj fiskalni doprinos podizanju BDP-a, dok će država raditi na "razbijanju ulagačkih barijera". Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić je nakon sastanka kazao da su ulaganja telekom-sektora osjetno pala od uvođenja kriznog poreza. Smatra kako bi oslobađanje mogućih ulaganja predstavljalo osposobljavanje društva za budućnost.

"Nismo razgovarali o cijenama"

"No nismo razgovarali o cijenama. One su pitanje tržišne kategorije jer se krizni porez od šest posto prelijeva na bruto prihode operatera", kazao je Mudrinić. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je najavio da će do 1. svibnja pokrenuti međunarodni natječaj u vezi optičke mreže, za koju smatra da je najvrjedniji dio investicijskog ciklusa mobilnih operatera.

Pročitajte više