Vojnici osuđeni na 7.710 godina zatvora: U masakru u Gvatemali ubili 256 osoba, većinom žene i djecu

PETORICA pripadnika desničarskih paravojnih snaga Gvatemale osuđeni su jučer na ukupno 7.710 godina zatvora zbog sudjelovanja u masakru koji se u toj zemlji dogodio 1982. godine, javlja AFP.

Muškarci su optuženi za predvođenje vojske u selu Plan de Sanchez, ruralnoj zajednici u sjevernoj Gvatemali, i sudjelovanje u masakru koji je uslijedilo. Među žrtvama je bilo mnogo žena i djece, pa čak i novorođenčadi.

Sudac je svakom od vojnika odredio zatvorsku kaznu od po 30 godina za svaku od 256 žrtvi te još 30 godina za zločine protiv čovječnosti. Ipak, budući da je maksimalna dozvoljena kazna za ubojstvo u Gvatemali 50 godina zatvora, upravo će toliko godina muškarci provesti iza rešetaka.

Tijekom građanskog rata u Gvatemali, koji je trajao od 1960. do 1996. godine, ubijeno je gotovo 250.000 ljudi, a masakr u Plan de Sanchezu bio je samo jedan od 600 koje je evidentirala komisija UN-a.

Sud u Gvatemali je 12. ožujka bivšem pripadniku specijalnih vojnih postrojbi zbog sudjelovanja u masakru 1982. godine, u kojem je ubijeno više od 200 osoba, odredio služenje zatvorske kazne u trajanju od nevjerojatnih 6060 godina.

55-godišnji Pedro Pimentel je prošle godine deportiran iz Los Angelesa u Gvatemalu kako bi se na sudu suočio s optužbama za ubojstva i zločine protiv čovječnosti, te je peti vojnik koji je u u toj zemlji osuđen zbog svoje uloge u masakru poznatom po nazivu Los Erres koji se dogodio na vrhuncu brutalnog građanskog rata.

Pročitajte više