Vrdoljak o nafti i plinu u Jadranu: "Možemo očekivati stotine i stotine milijuna dolara investicija"

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

OD NAFTE i plina iz Jadrana u Ministarstvu gospodarstva očekuju milijarde. Agencija za ugljikovodike je osnovana, a u travnju kreće natječaj za eksploataciju. Ministar Ivan Vrdoljak objasnio je i zašto će HEP od travnja biti zadužen za sigurnost opskrbe plinom za kućanstva, a rekao i kako ga Rusi zainteresirani za INA-u službeno nisu kontaktirali.

I dok je INA lani za eksploataciju platila 365 milijuna kuna, novi model za istu količinu predviđa da bi investitor morao uplatiti 3,8 milijardi kuna, jer nova pravila kažu - 52 posto ide državi. "To je desetak puta više", naglašava ministar.

U 29 blokova na Jadranu trebale bi biti po dvije istraživačke platforme, to već donosi investicije i rad najbližih škverova i drugih kooperanata.

"Možemo očekivati stotine i stotine milijuna dolara investicija. Hrvatska brodogradnja, metaloprerađivačka industrija, rudarski, energetski i elektro sektor se uključuje u fazi istraživanja. Od 2015. nakon potpisivanja ugovora s investitorima očekujem da će taj ciklus vrlo pozitivno utjecati na BDP".

Dakle, prva istraživanja krenula bi za godinu dana, ali za eksploataciju nafte i plina treba i do pet godina. Što se tiče dokumentacije, onu staru zainteresirani će moći kupiti od države. Najnovija se plaćaju Spectrumu koji je proveo istraživanja, i to prvih pet u cijelosti, a od svi ostalih kupovina država će uprihodovati 50 posto. Ministar je objasnio i da će od travnja plin prodavati HEP, a ne dugogodišnji gubitaš tvrtka Prirodni plin. HEP će biti zadužen da sigurnost opskrbe iduće tri godine.

" Za domaćinstva to znači da sigurno neće poskupjeti plin. U kojoj će mjeri ostati isti ili pojeftiniti, vidjet ćemo. Najbitnije je da smo sukladno trećem energetskom paketu osigurali sigurnu opskrbu domaćinstava plinom proizvedenim u RH".

Reakcija iz INA-e još nema, no očekuje se da će biti zadovoljni. S Rusima koji su navodno zainteresirani za INA-u, nije bilo službenih razgovora. Je li bilo neslužbenih, ministar gospodarstva ne otkriva. Cilj je da INA bude vodeća u regiji s novim ili postojećim partnerom.

"Odluku o prodaji svog udjela donosi MOL. Mi ćemo s MOL-om ili drugim partnerom razgovarati oko strateških razvojnih ciljeva INA-e. Kada dođemo u fazu da smo se dogovorili oko toga, onda će na red doći i druge teme koje danas nisu aktualne", zaključio je ministar.

Pročitajte više