Vrhovni sud danas bez odluke o Čačiću: Njegova obrana zatražila blažu kaznu!

Foto: Index

NA VRHOVNOM sudu održana je javna sjednica u slučaju Radimira Čačića. Njegova obrana zatražila je blažu kaznu.

U žalbi koju su iznijeli, njegovi odvjetnici tvrde da su Čačiću povrijeđena prava jer ga Županijski sud nije zvao na sjednicu na kojoj je potvrdio mađarsku presudu. Također, odvjetnici ističu da je sud samo preslikao mađarsku presudu i time donio strožu. Naime, mađarska strana traži da Čačić odleži 11 mjeseci u zatvoru te da potom bude pušten na slobodu, dok će u Hrvatskoj Čačić nakon 11 mjeseci kazne tek moći zatražiti da ga se pusti na slobodu. Stoga obrana traži da Čačić provede 11 mjeseci u zatvoru i potom izađe van. Odluku o ovom slučaju Vrhovni sud će donijeti naknadno.

Podsjetimo, Čačić je u Mađarskoj osuđen na 22 mjeseca zatvora od čega polovicu mora provesti iza rešetaka a ostatak se može zamijeniti uvjetnom kaznom. Odmah nakon presude Čačić je povukao najavljivani potez.

"Konzekvence su jasne, ja podnosim ostavku na svoje funkcije u Vladi", rekao je tada Čačić.


Presudu je u siječnju potvrdilo hrvatsko pravosuđe. Čačić se žalio i zatražio nešto blažu kaznu, jer na više od toga mađarska strana ionako ne bi pristala. Odvjetnik Čedo Prodanović nije želio spekulirati kolika bi ta kazna mogla biti.

"Nećemo sada licitirati, samo je jasno da se ona olakotna okolnost na koju smo se pozvali, a to je sudjelovanje u Domovinskom ratu, treba honorirati, kao i svima drugima", kazao je Prodanović.

Mađarska je dala prethodnu suglasnost, pa tamošnji ministar pravosuđa mora amenovati odluku Vrhovnog suda. Tek nakon toga, Čačić će moći na odsluženje kazne u hrvatski zatvor.

Pročitajte više