Vrhunac birokratskog apsurda: Našao se na Mrsićevoj "listi srama" jer sam sebi nije isplatio plaću

Foto: Index

JUČER objavljena "lista srama" tvrtki i fizičkih osoba koje ne isplaćuju plaće otkrila je da se u dobrom dijelu slučajeva radi o malim poduzetnicima, sa jednim zaposlenim.

Ponavlja se slučaj sličan "fiskalizaciji", pa će se opet na udaru državne birokracije naći oni koji pokušavaju nešto raditi, i od toga živjeti.
 
Birokracija uništava sve oko sebe
 
Najavljene se oštre mjere prema prekršiteljima, iako je jasno da se u dobrom dijelu slučajeva radi o samozaposlenim ljudima, koji iz poslovnih razloga nisu uspjeli isplatiti plaće sami sebi!
 
Ministar Mrsić najavio je da će se ovršiti i privatna imovina onih koji ne isplaćuju plaće, tako da se nekome može dogoditi da mu država ovrhom "sjedne" na stan ili kuću, zato jer sam sebi nije isplatio plaću.
 
"Postoje mehanizmi, postoji mehanizam ovrhe, postoji ovrha nad nekretninama, nad nekim drugim stvarima koje poslodavci imaju. U svakom slučaju poslodavci moraju biti odgovorni i moraju početi plaćati radnike.“, izjavio je Mrsić za Nova TV.
 
Time apsurdi hrvatske birokracije dolaze na jedan sasvim novi nivo.
 
Sam sebi dužan, a država prijeti ovrhama
 
Jedan od poduzetnika koji se našao na listi, nije isplatio plaću sam sebi, jer mu klijenti nisu platili usluge. Sada će mu država - vjerojatno ovrhom - pomoći da sam sebe prestane "izrabljivati".
 
"Super objavili su moju firmu na stupu srama, zato što ne isplaćujem plaću SAM SEBI. lol. Vrhunac hrvatskog birokratskog apsurda... to što posla nema u ovoj državi, to što klijenti ako ih ima jednostavno ne plaćaju obavljene usluge i to što sam u biti SAM SEBI DUŽAN nikome drugome je nebitno. Bitno da me se stavi gore pa da tek onda nitko ne želi poslovati sa mnom. Sad još samo čekam da idem u zatvor jer SAM SEBI nisam mogao isplatiti plaću i što sam se trudio po njihovim nemogućim uvjetima otvoriti firmu i stvarati vrijednost makar je to ovdje naprosto nemoguće i suludo. Da sam nekog zajebao i zaposlio pa mu ne platio - ok ne bi ništa rekao, ali da me se kažnjava zato što se trudim i pokušavam od nečega nešto napraviti u ovoj državi je prelilo čašu. Moja priča s ovom državom je gotova. Pa sad ako hoće neka me i hapse zato što pokušavam nešto napraviti umjesto da se prijavljujem na socijalno i sjedim doma." napisao je na Facebooku ogorčeni radnik-poslodavac.
 
Problem je u apsurdnim zakonima
 
Slučaj je komentirao i poznati poduzetnik Saša Cvetojević, koji smatra da je problem u krutim zakonskim odredbama.
 
"Sve počinje od apsurdnog radnog zakonodavstva koje tjera poslodavca da bude zaposlenik sam sebi. Poduzetnik ne može i ne treba biti zaposlen. To je oksimoron najgore vrste. Ali, bitno je da se može likovati nad stupom. Prvo će trolovi koji su uhljebljeni na izmišljenim mjestima i koji su sami sebi jako važni reći da je ovo zločesti poslodavac. Pljunuti ga i reći da svome radniku nije isplatio plaću. No, ne brine uhljeba plaća radnika. Njega brine drugi dio, jer na svaku plaću uhljebu ide još toliko. Kako bi on imao prava“, smatra Cvetojević.

Pročitajte više