Vukovarsko-srijemska županija nezadovoljna industrijskom strategijom Vlade

 Foto: vusz.hr

U VUKOVARU je održana konferencija za medije na temu predstavljanja programa poticanja poduzetništva i obrta, te aktualnog stanja u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije u kontekstu prijedloga industrijske strategije RH za razdoblje 2014.-2020. godine.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Podolar govoreći o stanju u gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji istaknuo je kako je situacija prilično teška, što svjedoči najveća brojka nezaposlenih u posljednjih 13 godina (23 780), te udjel županijskog prihoda u onom državnom u iznosu samo 1.8 % (9.6 milijardi kuna ostvarila je županija u 2012. godini), priopćili su iz Županije.
 
Šezdeset posto obrtnika u blokadi
 
Od 1523 poduzetnika koji djeluju na području županije, trećina njih je u blokadi, a još poraznije brojke su na polju obrta gdje je gotovo 60 % obrta u blokadi (1471 od 2580).
 
Pročelnik Podolar je  istaknuo kako je Prijedlog industrijske strategije RH za razdoblje 2014.-2020 godine neprihvatljiv za ovo područje u kojoj  su ključne djelatnosti poljoprivreda i drvoprerađivačka industrija, te da je potrebno provesti daljnju decentralizaciju države, posebno na polju gospodarstva što bi potaknulo cjelokupan razvoj ovog kraja.
 
Također je istaknuo kako je od strateške važnosti za ovo područje pokretanje projekta kanal Dunav-Sava.
 
"Mi intenzivno radimo na privlačenju investitora za pokretanje investicijskog ciklusa, putem klastera, županijske razvojne agencije i kroz rad lokalnih razvojnih agencija pružamo poduzetnicima institucionalnu i stručnu pomoć kod izrade i realizacije poduzetničkih projekata i ideja, sukladno materijalnim mogućnostima, dajemo financijsku potporu kod izrade, realizacije ili financiranja projekata. ", istaknuo je pročelnik Podolar.
 
Novac iz EU fondova za poslovnu zonu u Gunji
 
Direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. Ivan Rimac istaknuo je dva velika gospodarska projekta u koje se ulaže u suradnji sa fondovima EU, poput poslovne zone u općini Gunja u koju će se uložiti 12 milijuna kuna (99 % sredstava EU), kao i ulaganje u tvrtku Grad-Export koja će u nove pogone uložiti 10 milijuna kuna (50 % su sredstva EU).
 
Što se tiče Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetničkog implusa za 2014. koji je prošli mjesec predstavljen u Vinkovcima, direktor Rimac je istaknuo kako je zadovoljan dosadašnjim interesom, te pozvao i druge  poduzetnike da to učine, ističući kako nema određenog vremenskog roka, već traje do isteka sredstava.
 
 

Pročitajte više