Za pokretanje referenduma će trebati još manje potpisa, ali neće se moći odlučivati o svim pitanjima!

Foto: Narodne novine

SABORSKA Radna skupina za izmjenu Ustava utvrdila je prijedlog nacrta ustavnih promjena kojima bi se uz ostalo, u Ustav uvrstilo nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva, smanjio broj potpisa potrebnih za pokretanje referenduma na zahtjev građana i uvelo da se referendum smatra valjanim ako na njega izađe 40 posto građana.

HDZ nije podržao nezastarijevanje teških ubojstava, tražeći da se posebno propiše nezastarijevanje ubojstava koje je počinio jugoslavenski komunistički režim.

Većina članova radne skupine podržala je prijedlog Laburista da se broj potpisa na temelju kojih građani mogu pokrenuti referendum sa 10 posto ukupnog broja birača smanji na 200 tisuća.

Većina se složila i s prijedlogom Laburista da u Ustav uđe odredba prema kojoj se neće moći raspisati referendum o pitanjima kojima se ograničavaju ili umanjuju Ustavom zajamčena ljudska prava i temeljne slobode, kao i o ona o otkazivanju međunarodnih ugovora, donošenju i izvršenju proračuna, obranu i nacionalnoj sigurnosti te izborima i imenovanjima u Saboru.

Pročitajte više