Zagrebačko sveučilište više nije niti među 500 najboljih na svijetu

Foto: Hina

ZAGREBAČKO sveučilište više nije na listi 500 najboljih sveučilišta u svijetu. Podatak je to s rang liste temeljene na istraživanju Akademski rang svjetskih sveučilišta (ARWU) koje svake godine provodi sveučilište Jiao Tong iz Šangaja.

Prvih sto sveučilišta rangirano je po redu, a ostala sveučilišta smještena su na općenitija mjesta na tablicu, poput između 100 i 150, između, između 151 i 200, između 201 i 300... Najbolje rangirano sveučilište na prostoru bivše Jugoslavije je ono beogradsko, koje je smješteno u kategoriju između 301. i 400. mjesta. Sveučilište u Ljubljani je između 401. i 500. mjesta, a sarajevsko sveučilište, baš poput zagrebačkog, nije ušlo među 500 najboljih.

Rang listu najboljih predvode američka sveučilišta. Prva četiri mjesta zauzeli su Harvard, Stanford, MIT i Sveučilište u Kaliforniji. Na petom je mjestu britanski Cambridge, a onda opet slijedi niz od četiri američka sveučilišta: Princeton, CalTech, Columbia i Sveučilište u Chicagu. Top deset kompletira britanski Oxford. Najbolje rangirano sveučilište na kontinentalnom dijelu Europe je Federalni institut za tehnologiju u Zurichu, koji se nalazi na 19. mjestu, a u Aziji je najbolje Sveučilište u Tokiju koje je na 21. mjestu ljestvice.

Među europskim zemljama čija su sveučilišta među pedeset najboljih su još Francuska (Sveučilište Pierrea i Marie Curie u Parizu na 35. mjestu, Sveučilište u Parizu na 42. mjestu), Danska (Sveučilište u Kopenhagenu na 39. mjestu), Švedska (Institut Karolinska na 47. mjestu), te Njemačka (49. mjesto dijele Sveučilište Heidelberg i Sveučilište u Minhenu).

Istraživanje ARWU provodi se od 2003. godine, a Sveučilište u Zagrebu na listu je prvi put upalo tek 2011. godine. I tada je bilo na samom dnu, između 401. i 500. mjesta. Isti rang Sveučilište u Zagrebu zadržalo je i 2012. i 2013. godine, da bi ove godine sasvim ispalo s liste 500 najboljih svjetskih sveučilišta.

Pročitajte više