Zajedničko djelovanje u Afganistanu kruna je hrvatsko-crnogorske vojne suradnje

Foto: FAH

HRVATSKI ministar obrane Ante Kontromanović izjavio je u petak u Podgorici da je zajedničko sudjelovanje Hrvatske i Crne Gore u misiji u Afganistanu pokazalo da ove države mogu učinkovito surađivati i u ovom području.

"Ta suradnja je i obostrana prilika da razvijemo iskustva i oružane snage", ocijenio je Kotromanović u razgovoru s crnogorskom ministricom obrane Milicom Đurišić Pejanović nakon što su potpisali Sporazum o obrazovanju u području vojnog inženjerstva.

Hrvatska podržava crnogorski put prema Europi

"Hrvatska, kao članica NATO-a i Europske unije (EU), snažno podržava Crnu Goru u naporima da postane članica te dvije organizacije", kazao je Kotromanović dodajući da je stajalište Hrvatske da je napravljena pogreška prema Crnoj Gori, jer je, po njegovu mišljenju, već "do sada trebala dobiti pozivnicu za članstvo u NATO".

Kotromanović je obećao da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati Crnu Goru, a po njegovim riječima "2015. mora biti ta godina i svako daljnje odlaganje i kolebanje štetit će interesima i NATO-a, a osobito interesima i stabilnosti regije".

Afganistan kao kruna suradnje RH i CG

I crnogorska ministrica obrane Milica Pejanović Đurišić ocijenila je da je suradnja dvaju ministarstava posljednjih godina intenzivirana te da je kruna te suradnje zajedničko sudjelovanje vojski ovih misija u Afganistanu.

"Danas smo potvrdili spremnost da u sličnom formatu dogovorimo sudjelovanje u misiji 'Odlučna podrška' koja će biti realizirana iduće godine i što je u skladu s operativnim planom NATO-a", kazala je Pejanović Đurišić.

Misija 'Odlučna podrška' usmjerena je na pripremu, potporu i osiguravanje timova savjetnika institucijama afganistanske vlade i snagama nacionalne sigurnosti, u suradnji s afganistanskom vladom, partnerima i drugim međunarodnim organizacijama angažiranim u regiji.

Pročitajte više