"Zakon o radu provlači se na mala vrata, a javnost se zabavlja referendumom o braku"

Ilustracija: Shutterstock

"ZAKON o radu provlači se na mala vrata, a javnost se zabavlja referendumom o braku", poručuju Hrvatski laburisti koji su danas izašli na ulice hrvatskih gradova kako bi, kako kažu, građane upoznali s pravim problemima.

Laburisti su građanima su na štandu ponudili da se potpišu ako podupiru vladin paket ili da udare po bačvi ako se ne slažu. Dijele letke koji upozoravaju na paket zakona koji priprema Vlada. "Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o povremenim poslovima vraćaju nas u robovlasničko društvo", kaže Jurica Marković, regionalni povjerenik laburista.

"Robovlasnik u antičkom dobu je imao obvezu hraniti i oblačiti svog roba i osigurati mu adekvatan smještaj. Ja niti u jednom našem zakonu ne vidim što će biti s ovima kad završe na ulici, nigdje nema sustava socijalne skrbi, nema prihvata, nema ničega", naglašava Marković.

Agencije za privremeno zapošljavanje, preraspodjela radnog vremena, rad na kupone sve je ono što će radnike pretvoriti u građane drugog reda. "Predlaže se radni tjedan od 56 sati. Dobna granica za mirovinu je dignuta na navršenih 67 godina, bez ugovora, bez garancija, na kupone", kaže Marković.

Laburisti posebno ističu Zakon o privremenim poslovima koji se donosi bez sudjelovanja sindikata. Naime, iako je njegova prvotna verzija bila predviđena kako bi olakšala zapošljavanje na sezonskim poslovima, on će se prema novom prijedlogu zakona primjenjivati na sva zanimanja. "Primjerice novinski reporter, može raditi na vaučer, na bon. Iznajmljivat će ga bilo koji mediji, po potrebi na sat, dva, na pet. Nema više ugovora", poručuje Marković.

Laburisti će do subote prikupljati potpise građana za i protiv ovih zakonskih odredbi koje će uručiti Vladi. Potpisi će se u Splitsko-dalmatinskoj županiji prikupljati u Splitu, Trogiru, Sinju, Makarskoj i na otocima Braču i Visu.
 

Pročitajte više