Zaposlenica dobila tužbu protiv British Airwaysa: Zabranili joj nositi križ i prekršili njena ljudska prava!

Foto: Ilustracija

EUROPSKI sud za ljudska prava ocijenio je diskriminatornom zabranu od strane British Airwaysa jednoj njihovoj zaposlenici kršćanki od koje su zatražili da prestane nositi privjesak u obliku križa na vidljivom mjestu.

Sud je ocijenio da su ljudska prava 60-godišnje Nadije Eweide narušena prema članku 9 Europske konvencije o ljudskim pravima te da je Nadia pretrpjela diskriminaciju zbog svojih religijskih - kršćanskih uvjerenja.

Slučaj datira iz rujna 2006. godine kad su Nadiju njeni poslodavci u British Airwaysu odlučili udaljiti s radnog mjesta radi "kršenja pravila odijevanja" jer je odbila ukloniti križ s lančića kojeg je nosila oko vrata.

Kako prenose britanski mediji, Nadija je odlučila tužiti kompaniju zbog religijske diskriminacije. Njenu je tužbu britanski sud odbacio, ali je zato Europski sud za ljudska prava s pet glasova za i dva protiv sad presudio u njenu korist i odredio da joj se isplati 32.000 eura odštete.

Još troje kršćanskih zaposlenika British Airwaysa tužilo je kompaniju za religijsku diskriminaciju, ali oni su izgubili tužbu.

Pročitajte više