Zbog opasne gljivice ugrožena svjetska proizvodnja banana

 Foto: scx.hu

ORGANIZACIJA za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) upozorava da se gljivično oboljenje nazvano Panamska bolest, koja je uništila zasade banana tijekom 50-tih godina prošlog stoljeća, ponovno pojavila.

Banane, jedna od omiljenih voćki i četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svijetu, mogle bi uskoro izumrijeti, upozorili su predstavnici FAO-a, javlja Reuters.
 
Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum cubense napali su zasade banana namijenjene za izvoz, u Mozambiku i Jordanu.
 
Znanstvenici se boje da bi gljivica mogla dalje širiti i da na taj način ugroziti usjeve banana najpopularnije sorte Cavendish.
 
Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlječivu Panamski bolest, zbog koje trune korijen biljke.
 
Tijekom 1950-ih prošlog stoljeća, gljivice su gotovo u potpunosti istrijebile sortu banana Gros Mitchell , koju je naslijedila Cavendish.
 
Znanstvenici se boje da bi soj gljivica nazvan Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svijetom i izbrisati sortu Cavendish, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama Gros Michell.
 
Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali dio kontaminiranog tla da se gljivica raširi cijelim kontinentom.
 
Znanstvenici istovremeno apeliraju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane.
 
S godišnjom proizvodnjom od 16,8 milijuna tona, Indija je najveći svjetski proizvođač banana koje nisu samo slastan dodatak nakon jela ili međuobrok.
 
Za 500 milijuna ljudi u Aziji i Africi banana je i glavna prehrambena namirnica, a njeno istrebljenje bi moglo prouzročiti glad masovnih razmjera.
 
FAO je zato uputio apel industrijskim proizvođačima, znanstvenim institutima, državama i međunarodnim institucijama da zajedničkim naporima poduzmu mjere protiv širenja Panamske bolesti.
 
 

Pročitajte više