Želite nešto poslati poštom? Morat ćete platiti i HDZ-ovcima

Foto: HDZ, HP

UKOLIKO u razdoblju od 14. do 21. rujna ove godine želite poslati pošiljku unutar Hrvatske putem Hrvatske pošte, morat ćete Crvenom križu platiti 1,55 kuna.

To je, naime, cijena doplatne marke povodom "Tjedna borbe protiv tuberkuloze" čija je kupnja, kako stoji na internetskim stranicama HP-a, obavezna za sve pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa.

"Obavještavamo korisnike da će se, sukladno Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, u poštanskim uredima od 14. do 21. rujna 2015. godine prodavati doplatna marka TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE. Kupnja doplatne marke je obavezna i naplaćuje se za sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu osim novina i časopisa. Vrijednost doplatne marke je 1,55 kuna. Prihod od doplatne marke namijenjen je Hrvatskom Crvenom križu", stoji na stranicama HP-a.

Zakon na kojeg se HP poziva, odnosno njegov 33. članak, doista propisuje da će se u "Tjednu Crvenog križa", "Tjednu borbe protiv tuberkuloze" i "Tjednu solidarnosti" obavezno naplaćivati "donacije" za Crveni križ. Osim od poštanskih usluga, za Crveni križ se u navedenim tjednima utjeruje novac i od zračnog, željezničkog, brodskog i autobusnog prometa, te od prodanih karata za kulturne, zabavne i sportske priredbe.

"Građani trebaju moći sami odabrati što žele kupiti"

Jedan čitatelj Indexa opisao je neugodnu situaciju koju je zbog predmetne akcije imao u poslovnici HP-a na Trgu Hrvatskog proljeća u Slavonskom Brodu. Djelatnica pošte mu je rekla da mora kupiti marku povodom "Tjedna borbe protiv tuberkuloze" ukoliko želi poslati pošiljku. Istu su stvar, kaže nam čitatelj, rekli i gospodinu koji je bio u redu prije njega, iako im je nekoliko puta rekao da to ne želi i da trošak pošiljke u potpunosti snosi primatelj.

"Nepojmljivo je da u 2015. godini u RH netko legalno prisiljava građane na ovakve radnje. Smatram da građani trebaju moći odabrati žele li nešto kupiti ili ne, neovisno o drugim uslugama koje žele koristiti. Nemam ništa protiv akcija Crvenog križa, u kojima sam i sam mnogo puta dobrovoljno sudjelovao, ali imam puno primjedbi protiv ovakvog načina poslovanja HP-a ili bilo koje druge tvrtke u RH. Ovakvim načinom poslovanja danas je odlučeno da moram kupiti spornu marku, sutra će biti odlučeno da moram kupiti neki drugi proizvod iako to ne želim", žali se naš čitatelj.

HDZ-ovci drmaju Crvenim križem

Sporni Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, zbog kojeg HP u ovom tjednu mora građane tjerati da kupuju marke koje ne žele kupiti, donesen je 2010. godine, u vrijeme HDZ-ove vlade na čelu s Jadrankom Kosor. Odgovor na pitanje zbog čega je HDZ donio zakon kojim se novac utjeruje baš za potrebe Crvenog križa, a ne neke druge humanitarne organizacije, nameće se sam od sebe ako znamo tko upravlja tom organizacijom.

Izvršni direktor Crvenog križa u Hrvatskoj je Robert Markt, relativno friški član HDZ-a: u stranku Tomislava Karamarka učlanio se 2011., kada je prebjegao iz HSLS-a.

Potpredsjednici Crvenog križa Josipa Rimac i Franjo Gregurić također su članovi HDZ-a. Rimac je direktorica HDZ-ove kampanje za predstojeće izbore, a Gregurić je javnosti najpoznatiji kao treći hrvatski premijer. Predsjednik Crvenog križa je Josip Jelić, otac Dragana Jelića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda na zadnjim lokalnim izborima.

Pročitajte više