Zgrebec: Postoji mogućnost rezanja plaća!; Mrsić: O tome se nije razgovaralo!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

NESLUŽBENE najave da bi se plaće zaposlenima u državnoj i javnoj službi mogle linearno smanjiti za pet posto, komentirala je SDP-ova Dragica Zgrebec koja je istaknula da je taj potez itekako moguć.

"U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini, morat će se ići u smanjenje plaća jer ne možemo narušiti planirani deficit proračuna", rekla je Zgrebec.

Mrsić: U Vladi se nije razgovaralo o rezanju plaća

Čini se, međutim, da se ni unutar SDP-a ne mogu dogovoriti što će biti s plaćama u javnom sektoru. Mirando Mrsić, ministar rada, novinarima je kazao da su medijske špekulacije o rezanju plaća "obična konstrukcija".

"Nije održan nikakav sastanak u Vladi na kojem bi se o tome razgovaralo", kaže Mrsić. Ministar rada tvrdi da će se rezati samo prava iz kolektivnih ugovora, poput božićnica i regresa. "Plaće će dolaziti na vrijeme, radna mjesta će se sačuvati", kaže Mrsić.

"Ako uspijemo održati proračun i dogovoriti se o onome što moramo napraviti, ja se nadam da će plaće ostati iste. Ako u tome ne uspijemo, onda dolazi u pitanje i isplata plaća i radna mjesta i održavanje proračuna i rejtinga i sve ostalo", kaže Mrsić.


Popijač: Nema reformi, ni nemaju drugog izbora

HDZ-ovog Đuru Popijača najave o mogućem smanjenju plaća ne čude.

"Nema reformskih zahvata, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikatima i nedostaje im novaca u proračuna. Mislim da nema drugog izbora niti očekivanja da mogu bilo što drugo učiniti. Da je to prihvatljivo - nije", kaže Popijač.

Uvjeravali javnost da neće rezati plaće, pa se predomislili

Sve donedavno vladajuća koalicija odbijala je mogućnost rezanja plaća zaposlenicima u javnom sektoru. Zoran Milanović, Slavko Linić i Radimir Čačić u više su navrata uvjeravali javnost kako to nije opcija.

No, prva najava da bi se plaće ipak mogle smanjivati stigla je nakon što je kreditna agencija Fitch izmijenila "outlook" kreditnog rejtinga Hrvatske iz stabilne u negativnu kategoriju. Smanjivanje plaća tada je kao mogućnost, doduše u rukavicama, najavio Slavko Linić.

Ministar financija tvrdio je da smanjivanje plaća nije planovima Vlade, ali jasno je dao do znanja kako je očuvanje kreditnog rejtinga glavni prioritet. Stoga, ako ne bude drugih opcija, Vlada će morati posegnuti za najradikalnijim rezovima dosad.

"Neće više biti jednakosti radi jednakosti"

Da nove rezove itekako treba očekivati, do znanja je Milanović dao i u razgovoru sa studentima na Pravnom fakultetu u Splitu. "U proračunu za 2013. nastavili smo s jednom ziheraškom filozofijom, ali ubuduće ćemo napustiti takvu politiku", kazao je Milanović.


Premijer je poručio kako Vlada više neće "praviti jednakost radi jednakosti", već će u proračunu određivati prioritete, "iako znamo da će biti nezadovoljnih zbog takvog pristupa". Milanović kaže da Hrvatska, sada kada ulazi u Europsku uniju, mora zauzdati javni dug, zbog čega će se puno pažnje posvetiti rezanju deficita.

Koalicijski partneri ništa ne znaju?

Pitanje je, međutim, kako će to primiti ostali članovi Kukuriku koalicije. Ako je suditi prema izjavama Silvana Hrelje, predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika, na pomolu bi mogao biti novi unutarkoalicijski sukob. Hrelja je, naime, novinarima u Saboru kazao kako HSU ne zna ništa o mogućem smanjenju plaća.

"Nikad se nije o tome razgovaralo. Moje osobno mišljenje je da tada idemo u negativnu spiralu jer bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa. Dakle, s jedne strane štediš, a s druge se stvara još veća provalija. Ono o čemu se sada razgovara sa sindikatima su božićnice, regresi, to je određeni manevarski prostor. Izvan toga ne postoji ništa, da ne bi štetno djelovalo na proračun", rekao je Hrelja.

Pročitajte više