A sad adio: Baukov zamjenik zaposlio se u Agenciji pa dao ostavku na sve stranačke dužnosti

Foto: FAH

ANTE ĆALETA, bivši savjetnik u kabinetu bivšeg ministra Arsena Bauka, dao je ostavku na sve stranačke dužnosti i od sada je tek običan član SDP-a.

Ćaleta više tako neće biti potpredsjednik Splitsko-dalmatinskog SDP-a, a ni vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske Županije. Razlog je selidba u Zagreb.

Iz istog je razloga Ćaleta odustao i od kandidature za člana Glavnog odbora stranke. Nije mu se činilo priličnim da netko tko živi u Zagrebu bude biran iz kvote Splitsko-dalmatinske županije.

Svojim partijskim drugovima obratio se prošli petak jednim cirkularom, koji je dospio i do redakcije Indexa. Ton nije sasvim bezazlen, neki su iščitali svojevrsni prijekor te drugarsku kritiku šefa Splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsena Bauka.

"Žao mi je što se ovako rastajemo"

Ćaleta se žali da je Bauku teško sazvati tijela stranke kako bi na vrijeme upozorio da mu prestaje mandat u Skupštini 1. lipnja i da je potrebno da neko tijelo odluči tko će ga zamijeniti. Ćaleta je spočitao i kako šef Bauk nije obavijestio ostatak rukovodstva o njegovoj ostavci na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije. Tražio je i od tajnice da proslijedi drugovima e-mail njegove ostavke pa to, čini se, nije učinjeno.

"Žao mi je što se rastajemo na ovaj način, nadao sam se da ćemo se propisno oprostiti na sjednici predsjedništva, ali kako, kad sjednicu nismo imali preko godinu dana. Prošli smo puno toga i ružnoga i lijepoga u ovih 11 godina, koliko sam u županijskog organizaciji, a i kroz svih 16 godina ako računamo od početaka mog aktivizma u Forumu mladih SDP-a. Ako sam vas ikad igdje uvrijedio ili razočarao, moja iskrena isprika. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu. Drug član, Ante Ćaleta", dio je poruke kolegama bivšeg Baukovog zamjenika i savjetnika u kabinetu. 

Bauk kaže da nema nikakve svađe nego da se naprosto radi o specifičnoj komunikaciji druga Ćalete i da ne vidi ništa sporno u njegovom dopisu. Kaže nam kako će u Skupštinu bračka SDP-ovka Morana Martinić Dragan, prva ispod crte na izborima, dok će u Ćaletinu fotelju potpredsjednika županijske organizacije uskočiti Milan Blaževski, koji je idući sa najvećim brojem glasova na izbornoj konvenciji županijskog SDP-a iz 2013. godine.

U Agenciju dva mjeseca prije izbora

Ćaleta je inače neočekivano zadobio medijsku pažnju kada ga je početkom godine Jutarnji list prozvao za uhljebljavanje u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dva mjeseca prije izbora. Ćaleta nam tvrdi da je riječ o najniže pozicioniranom radnom mjestu u Sektoru za ekonomske analize na kojem provjerava poslovne planove kako bi se mogao rasporediti novac iz europskih fondova.

Index se sa Ćaletom čuo i kada je radio u kabinetu ministra Bauka. Tada nas je upozorio da nije savjetnik ministra, već savjetnik u kabinetu, što je značajna razlika u primanjima. Radilo se također o nižerangiranom mjestu na kojem se Ćaleta bavio protokolom ministra i komunikacijom sa ostalim ministarstvima. Predsjednik SDP-a Seget, kaže, nije već tri godine. I on tvrdi da nikakve svađe sa Baukom nema i da su i dalje u dobrim odnosima.

Pročitajte više