A. Szabo: "Hrvatima su 1918. ukinuta mnoga prava"

Govoreći o ljudskim pravima u hrvatskoj povijesti, večeras je na na tribini Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Zagrebu, povjesničarka Agneza Szabo izjavila kako su 1918. mnoga prava nepravedno ukinuta Hrvatskoj.

Društvene skupine različito određuju podrijetlo ljudskih prava, rekla je dodavši kako neki smatraju da ta prava određuju moćnici ovoga svijeta. Dok neki misle da ljudska prava potječu još iz antike, drugi im korijene traže u Francuskoj revoluciji, konstituiranju SAD-a ili UN-ovoj Deklaraciji o pravima čovjeka, dodala je.

Povijesna vrela svjedoče da su čovjekova prava sveta, a time i utkana u biće čovjekovo, napomenula je dodavši kako su za njima jer im je sam Bog uzor, čeznuli svi naraštaji. Hrvati se u pitanjima ljudskih prava, odmah nakon dolaska vrlo rano oslanjaju na antičke temelje i kršćanstvo, dodala je.

"Papa Ivan VIII. u pismu već opominje kneza Domagoja da se u borbi protiv onih koji mu rade o glavi ne služi smrtnom kaznom", podsjetila je dodavši kako je kraljica Jelena bila zaštitnica udovica i sirotinje. U teško doba građanskoga rata ona je mirila zavađene, rekla je.

U Zvonimirovoj zavjernici navedena su mnoga prava, podsjetila je Szabo dodavši kako se kralj u njoj obvezao na "gojenje pravde", zaštitu sirotinje i opreku trgovini robljem.

Statuti naših gradova pravi su izvori za mjesnu samoupravu, rekla je dodavši kako se u njima uz prava uređuje i obveze lokalne zajednice prema školstvu i skrbi za nemoćne. Vinodolski zakonik je prvi javni zakon u Europi koji tako lijepo govori o pravima žene, napomenula je.

U prisegi Hrvatskom saboru, ban Jelačić se obvezuje kako će narod štiti protiv svake nepravde i nasilja, napomenula je dodavši kako je Jelačić u Hrvatskoj ukinuo kmetstvo i uveo pojam građanstva. Radnička društva koja se solidarno brinu za prava radništva podupirali su zagrebački nadbiskupi, dodala je.

Dolaskom na vlast hrvatsko-srpske koalicije 1905., Hrvati gube pravo na svoj jezik, podsjetila je dodavši kako je vlada u službenu uporabu uvela hrvatski ili srpski jezik.

Szabo smatra kako se Hrvati osim pojedinačnih izgreda nemaju nikakva razloga sramiti se svoje povijesti.

(Hina) xmk ymć

Pročitajte više