Abdullah Gul najavio kandidaturu za predsjednika

ABDULLAH GUL, kontroverzni turski političar zbog čijeg je mogućeg izbora za predsjednika Turska morala održati prijevremene parlamentarne izbore, najavio je kako se namjerava ponovno kandidirati za to mjesto.

Gul je član stranke AKP, premijera Tayyipa Erdogana, a obojica su bivši islamisti i sadašnji "umjereni islamisti" (iako ne postoji nešto kao umjereni islamist, ali to je postao uvriježeni naziv za tu stranku). Stranka je bila na vlasti i prije nekoliko mjeseci, kad su vojska, ulični prosvjedi i Ustavni sud zaustavili Gulovu pobjedu. Fijasko je natjerao Erdogana na raspisivanje novih izbora, koje je stranka ponovno dobila. Gul tvrdi da sad ima potporu stranke, iako je bilo naznaka da će stranka istaknuti nekog drugog kandidata.

Predsjednika u Turskoj bira parlament, a kandidati se moraju sami prijaviti do 19. kolovoza, dok glasanja počinje 20. kolovoza. Za izbor predsjednika potreban je dvotrećinski parlamentarni kvorum (zbog izostanka kvoruma pri prošlom izboru Ustavni sud je poništio glasanja), a na raspolaganju su četiri kruga glasanja. U prva dva za pobjedu je potrebno dobiti dvije trećine svih parlamentarnih glasova (367), a u trećem i četvrtom samo apsolutnu većinu (276).

AKP ima 341 mjesto u parlamentu, 16 manje nego je potrebno za kvorum. Gul se sastaje s oporbenim čelnicima i pokušava ih nagovoriti da ne bojkotiraju izbor. Jedna stranka najavila je kako bi mogla prisustvovati glasanju, što bi efektivno značilo sigurnu Gulovu pobjedu.

Turski predsjednik nema velike ovlasti, ali ima pravo veta na donošenje zakona i na imenovanje vladinih dužnosnika. Gulova pobjeda značila bi da će na dva najjača mjesta u zemlji biti islamisti. Najjača oporbena stranka upozorava da će u tom slučaju Turska napraviti opasan korak prema Bliskom istoku. Pitanje je hoće li vojska, koja se smatra čuvarem turskog sekularizma i koja je već rušila četiri vlade, dopustiti tako nešto.

J.D.

Pročitajte više