Adlešić pozvala Mesića i Sanadera da riješe "slučaj Podbevšek"

POTPREDSJEDNICA HSLS-a Đurđa Adlešić pozvala je danas predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera da se hitno sastanu i dogovore oko "slučaja Podbevšek" jer, tvrdi, njihovo "medijsko prepucavanje" šteti demokratskom imidžu Hrvatske pred pregovore s EU-om i predsjedničke izbore.

"Rušenje demokratskog imidža države u ovom je trenutku vrlo opasno, pa pozivam predsjednika i premijera na ozbiljnost, jer njihovo prepucavanje po medijima, umjesto da sjednu i riješe problem, šteti imidžu i sigurnosti te ljudskim pravima u Hrvatskoj", rekla je Adlešić, inače predsjednička kandidatkinja HSLS-a, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Upozorila je da se za 15-ak dana očekuje određivanje datuma pregovora o ulasku Hrvatske u EU, da su za mjesec dana predsjednički izbori, zbog čega je, kako je rekla, "loptanje predsjednika i premijera u ovom trenutku nedopustivo".

Adlešić drži da se slučaj novinarke Helene Puljiz mora hitno razriješiti kako bi se zaštitila njezina ljudska prava, da se moraju istražiti "krivi potezi skupine siledžija" u POA-i, rad njezina ravnatelja Joška Podbevšeka, te tako javnosti dati do znanja da se tajne službe neće korisiti u predizbornoj kampanji.

Zahtjev predsjednika Mesića za razrješenjem Podbevšeka, bez prethodnog dogovora s premijerom Sanaderom, smatra teškim Mesićevim propustom uvjetovanim predsjedničkom kampanjom.

No, bez obzira na taj propust, smatra da već činjenica da predsjednik traži razrješenje Podbevšeka zahtijeva hitne razgovore te jake argumente ako se ravnatelja POA-e želi zadržati.

"Ako tih argumenata nema, Podbevšek mora otići", rekla je Adlešić ističući da na čelu tajne službe ne smiju sjediti stranačke osobe i one pod stranačkim mentorima.

Upitana je li Podbevšek prije par dana bio u središnjici HDZ-a, kako su nagađali mediji, potpredsjednica HSLS-a odgovorila je da o tome ništa ne zna, ali i ustvrdila da je, pokaže li se istinitim, to vrlo zabrinjavajuće.

Na pitanje zašto HSLS-ovi zastupnici nisu bili na glasovanju o povjerenju ministru Miomiru Žužulu i znači li to da su zahlađeni odnosi na relaciji HSLS-HDZ, Adlešić je kazala da HSLS nije želio sudjelovati u "farsi oko Žužula", te da HSLS-ovo drukčije mišljenje o nekim pitanjima od onoga u HDZ-u "ne znači i rušenje vladajuće koalicije".

Pročitajte više