Afera HT: Istraga protiv bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i šefa splitskog TKC-a Juraja Buzolića

VRHOVNI SUD ipak je otvorio istragu protiv Juraja Buzolića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i negdašnjeg šefa splitskog TKC-a, kojeg sa suradnicima već sedam godina sumnjiče za štetu od 18 milijuna kuna.

Arthur Andersen i Enron

Splitska policija je prijavu protiv Buzolića podnijela još u ožujku 2003. godine. Osumnjičenike je ispitao istražni sudac Neven Cambi te zaključio da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage. Drukčije su odlučili i Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda, ali i Vrhovni sud.

Inače, prijava se temeljji na revizorskom izvješću kuće Arthur Andersen, koja je 2002. godine izgubila licencu nakon afere sa Enronom. Njihov izvještaj nije prihvatila ni Uprava HT-a. Da situacija nije najjasnija dovoljno govori podatak da je Buzolić otišao iz firme sporazumno, uz bogatu otpremninu od 1,8 milijuna kuna.

"Novinari prije išli po mišljenje, a sada po tekstove..."

I pred sudom, a i u medijima, isticao je da je ponosan na sve što je sa suradnicima u 12 godina napravio u Telekomunikacijskom centru Split i kako apsolutno nikakvog kriminala nije bilo. Policija nije meritorna za propitivanje menadžerskih odluka, bio je kategoričan Buzolić. Izvalio je i kako su novinari prije išli po mišljenje, a sada idu po tekstove. Samo zato, jer je u svim novinama pročitao da ga je policija prijavila za zloporabu položaja i ovlasti.  

Buzolića su, među ostalim, osumnjičili i za prenapuhane vrijednosti izgrađenih objekata i razbacivanje novca na kupovinu zemljišta u Dugopolju, kamo se inače trebao smjestiti vozni park TKC-a. Cijena terena višestruko je, međutim, porasla pa je danas teško govoriti o šteti.

Na meti istražitelja našli su se i preplaćeni rovokopači, s kojima je inače Buzolić nastavio privatni biznis nakon odlaska iz tvrtke. 

"Nije smijenjen, samo je prestao postojati"

Postupak se odužio preko svake mjeri pa ne čudi da je jedan od osumnjičenih - umro. Predmet je dobila sutkinja Ljiljana Stipišić, slijedi najmanje nekoliko godina potezanja sa vještačenjem spornih građevinskih radova te procjene dobrih i loših poteza šefa regionalnog Telekomunikacijskog centra.

Buzolić je napustio HT nezadovoljan pozicijom koju mu je nakon restrukturiranja ponudio Ivica Mudrinić. Izmakli su mu stolicu, čim je pukla priča o prijavi. "Nismo ga smijenili, već je njegova funkcija jednostavno prestajala postojati", mudro je pojašnjavao novinarima tadašnji glasnogovornik HT-a Marijan Jurleka.

U doba izbijanja afere na naslovnicama se našla i Buzolićeva supruga Zdravka, inače odvjetnica. Ni njoj novinari nisu legli. Uzrujana što je pisao o policijskoj prijavi protiv njenog supruga, nazvala je Marka Didića, novinara Slobodne Dalmacije i priprijetila da će mu presuditi pištoljem kojeg joj je darovao Gojko Šušak. Stvar je završila na sudu i Buzolićka je na koncu pravomoćno osuđena na novčanu kaznu. Ne bez eskapada, poput pokazivanja srednjeg prsta fotoreporterima i novinarima...

Zbog Buzolićevih donacija Ranko Ostojić smijenio šefa splitske policije

Prijava protiv Juraja Buzolića nije prošla bez problema ni u policiji. Zbog otezanja, ali i poslovne suradnje te donacija u vidu mobitela i poslovnih putovanja u Buzolićevom aranžmanu, sa čelnog mjesta Policijske uprave morao je otići Serđan Guštin. Maknuo ga je tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić. Da su možda znali kakvu će sudbinu predmet zadesiti na splitskom sudu, možda se oko svega i ne bi toliko uzrujavali.

Sedam godina je prošlo od prijave, a sud je tek sad odlučio povesti istragu. Zastara se čini sasvim izglednom. Inače, da su Buzolića i ekipu priveli sucu, umjesto da su prijavu podnijeli redovnim putem, uštedjelo bi se najmanje nekoliko godina.

Pročitajte više