AFGANISTAN: PORAST UZGOJA OPIJUMA ZA 64 POSTO

Uzgoj opijuma u Afganistanu porastao je u posljednjih godinu dana za 64 posto i sada se ta biljka sadi na rekordnih 131.000 hektara, izvijestila je UNova agencije koja se bavi tim problemom.

"Ove je godine u Afganistanu postignut dvostruki rekord, najveći uzgoj opijuma u povijesti zemlje i najveći u svijetu", rekao je direktor UN-ova Ureda za drogu i kriminal Antonio Maria Costa.

Sirovina za heroin, opijum, uzgajan je tijekom ove godine na području svih tridesetdviju afganistanskih pokrajina. Deset posto stanovnika ili 2,3 milijuna ove je godine radilo na poljima na kojima se uzgaja opijum.

"Uzgoj je ove godine znatno povećan, a narkotici su u ovome slučaju postali glavni pokretač ekonomskog rasta zemlje i najsnažnija veza među ljudima koji su se dosada neprestano svađali. Dobit od prodaje iznosi 2,8 milijarde dolara", izvijestio je Costa. "Na žalost, ranija strahovanja o tomu da bi Afganistan mogao postati narko-država postala su stvarnost s obzirom na korupciju u javnom sektoru. Opet nažalost, od ovoga posla korist u Afganistanu ima puno ljudi - uzgajivači, lokalni ratni vođe, zaposlenici laboratorija u kojima se opijum prerađuje, izvoznici i mnogi drugi".

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obvezao se da će se uhvatiti u koštac s problemom proizvodnje heroina i uzgojem opijuma u zemlji.

(Hina) xmh ymaš

Pročitajte više