Afganistan: Talibani pokrenuli nove napade, petero mrtvih

TALIBANSKI gerilci, koji nastoje omesti afganistanske izbore zakazane za 9. kolovoza, pokrenuli su nekoliko napada diljem zemlje u kojima je poginulo pet osoba, uključujući i policijskog zapovjednika, objavili su dužnosnici u utorak.

Nema naznaka smirivanja nasilja u Afganistanu, gdje se američki predsjednik George W. Bush nada vanjskopolitičkom uspjehu uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome.

U tu nemirnu državu trebao bi krajem tjedna doputovati zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage, a na razgovorima s predsjednikom Hamidom Karzaijem prevladavat će pitanja osiguravanja izbora i borbe protiv terorizma.

U jednom od najozbiljnijih incidenata posljednjih dana, talibanski borci napali su regionalni policijski stožer u provinciji Kandahar i ubili zapovjednika policije.

Vođa talibana Mullah Rahim Akhund izjavio je da su u napadu ubijena četiri policajca, a pet ih je ranjeno. Ustvrdio je da nitko od njegovih 50 boraca nije stradao.

U odvojenom incidentu, dva vojnika su ubijena, a dvojica ranjena u zasjedi u pokrajini Ghazni, južno od Kabula. Guverner pokrajine Haji Assadullah potvrdio je da su dvojica talibana ranjena i dvojica uhićena.

(Hina) xbcav ydv

Pročitajte više