Akademik Dubravko Jelčić u povodu smrti Ive Frangeša

TAJNIK Razreda za književnost HAZU akademik Dubravko Jelčić izjavio je da su smrću akademika Ive Frangeša hrvatska književnost i književna znanost pretrpjele gubitak za koji se može reći da je nenadoknadiv.

"Znanstvenik i književnik, sveučilišni profesor i akademik, esejist i povjesničar književnosti, pisac briljantnog stila i govornik uzbudljive rečenice i nadahnutog ritma, a iznad svega pjesnik koji u svom doživljaju i svom rukopisu ne pozna razlike između znanosti o književnosti i poezije, Ivo Frangeš bio je više od četrdeset godina, ne samo glavna pokretačka snaga, nego i kritički autoritet, zahvaljujući svom preciznom osjećaju za moderno i tradicionalno, za vrijednosti baštinjene iz davnih stoljeća i vrijednosti suvremene, novostvorene, i još u punoj mjeri neprovjerene", izjavio je Jelčić.

Po njegovim riječima, "priznavao je i primjenjivao uvijek iste i za sve jednake, nepromjenjive kriterije kritičke valorizacije, kako starijih, tako i najnovijih književnih pojava".

"Veliki majstor književne interpretacije ostavio je, osim impresivne Povijesti hrvatske književnosti, i nekoliko značajnih knjiga s uzornim sintezama o mnogim hrvatskim piscima od Mažuranića do Krleže", rekao je, dodavši kako je poput Matoša-pisca, koji je također bio jedna od njegovih velikih i neiscrpnih životnih tema, bio kritičar koji u književnom vrtu "samo rijedak dojam bira", produbljujući godinama i desetljećima o svojim izabranim pjesnicima spoznaje koje su danas već postale općeprihvaćene i neporecive.

U večernjim satima 29. prosinca hrvatska književnost i književna znanost smrću Ive Frangeša pretrpjele su gubitak za koji se bez pretjerivanja može reći da je nenadoknadiv, izjavio je Jelčić.

Pročitajte više