"Ako Srbija nije mogla tužiti NATO, onda Hrvatska ne može tužiti Srbiju za genocid"

"PRAVNI tim Srbije u tužbi Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije za kršenje konvencija o genocidu zastupat će stav kako Međunarodni sud pravde nema nadležnost suditi u sporu, jer u vrijeme kada je tužena, Srbija nije bila članica UN, a ni potpisnica Konvencije o genocidu, na kojoj se temelji nadležnost suda" otkrio je strategiju obrane pravni zastupnik Srbije Vladimir Đerić za B92, pojašnjavajući kako je po istoj osnovi odbačen prijedlog tužbe Srbije prema NATO zemljama. 

Nakon devet godina Haški sud počinje se baviti hrvatskom tužbom protiv SRJ

Riječ je o devet godina staroj tužbi Hrvatske na Međunarodnom sudu, a Haag je  zakazao prvu raspravu sljedećeg tjedna. Točnije održati će se dva kruga usmene rasprave i to od 26. do 30. svibnja, a Međunarodni sud u Haagu trebao bi prvo odlučiti o nadležnosti za suđenje za genocid. Nakon eventualne pozitivne odluke o nadležnosti, može se očekivati i početak suđenja za genocid.

Pravni tim Srbije, objašnjava kako je okosnica njihove obrane upravo propali slučaj tužbe Srbije protiv NATO zemalja koje su napale i granatirali Srbiju, te se nada kako se Haag neće proglasiti nadležnim za ova slučaj.
.
"U predmetu po našoj tužbi protiv NATO zemalja sud je odlučio da mi, kao zemlja koja nije bila član UN, ne možemo se pojaviti pred sudom i voditi postupak protiv NATO zemalja", pojasnio je Đerić za B92.

Podsjetimo, Hrvatska je 1999. godine tužbom tražila od tadašnje SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze na njenom teritoriju, te da učini sve da se sazna potpuna i prava istina o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Također se traži i povrat kulturnih dobara, te naposljetku da SRJ nadoknadi štetu pojedincima i državi. Tužba se temelji na kršenju Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

I.Ć.

Pročitajte više