Aktiva RBA porasla za tri posto

AKTIVA Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) je posljednjeg dana ožujka dosegla 25,07 milijardi kuna, što je povećanje od tri posto u odnosu na kraj 2004. godine, a tržišni udjel mjeren aktivom povećan je na 10,9 posto hrvatskog bankarskog sustava. Dok su ukupni depoziti u sustavu u prva tri mjeseca ove godine smanjeni za 1,2 posto, ukupni depoziti u RBA uvećani su za 8,2 posto i iznose 15,8 milijardi kuna.

Ukupan porast depozita stanovništva u bankarskom sustavu u prvom kvartalu iznosio je 607,7 milijuna kuna od čega se 45 posto odnosilo na depozite uložene u RBA. Gotovo svaka druga kuna koju su građani uložili u banke tijekom prvog kvartala – uložena je u RBA. Povrat na prinos iz prosječnog dioničkog kapitala i rezervi (ROE) na kraju prvog tromjesečja iznosio je 26,14 posto, a RBA je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila 102,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Posljednjeg dana ožujka RBA je imala 1.480 djelatnika, odnosno 45 više nego krajem 2004. godine. U prva tri ovogodišnja mjeseca zajmovi stanovništvu su uvećani za pet posto, na 7,87 milijardi kuna, dok su istovremeno zajmovi društvima povećani za devet posto, na gotovo 5,99 milijardi kuna.

Tržišni udjel RBA u kreditima državnim jedinicama, trgovačkim društvima, stanovništvu i obrtnicima te nerezidentima premašuje 10 posto tržišta.

Na kraju prvog kvartala stanje ukupnih plasmana društvima (pravnim osobama) iznosi gotovo 8,5 milijardi kuna. Depoziti društava u RBA u prvom su kvartalu ove godine povećani za dva posto, na 6,66 milijardi kuna.

Primjetan je porast broja obrtnika i malih poduzetnika koji prepoznaju novi produkt RBA - dozvoljeno prekoračenje po transakcijskom računu koje se odobrava do iznosa 700.000 kuna i na rok do 12 mjeseci. Kroz ovaj produkt samo u prvom kvartalu 2005. godine odobreno je 33 milijuna kuna.

Banka bilježi i veliki uspjeh u realizaciji platnog prometa u zemlji: u prvom kvartalu ukupan broj transakcijskih kunskih računa poslovnih subjekata povećao se za šest posto, na njih 28.302, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Istovremeno, ukupan iznos clearinga iznosio je 94 milijarde kuna što je povećanje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj obrađenih transakcija premašio je četiri milijuna.

U prvom tromjesečju platni promet s inozemstvom bilježi 1,8 milijardi eura ukupnog prometa odnosno više od 76.000 transakcija. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ovo je povećanje volumena i broja transakcija od 17 posto.

RBA je i dalje glavna clearing banka za prodane avio-karte hrvatskih putničkih agencija. Učešće kanala distribucije (Interneta i MultiCasha) u platnom prometu s inozemstvom iznosi gotovo 75 %, a u platnom prometu u zemlji gotovo 55 %.

Prošlogodišnji uspjeh Flexi tekućeg računa RBA nastavlja i u ovoj godini: u prvom tromjesečju otvoreno je više od 13.000 novih računa, a 5.000 građana dobilo je na poklon od RBA i jednogodišnju policu Uniqa osiguranja.

Pročitajte više