Aljmaš: Počela izgradnja križnog puta srušenog 1952.

U ALJMAŠKOM Svetištu "Gospe od utočišta" danas je označen početak radova na izgradnji Križnog puta kojega su isusovci izgradili 1726. godine, a jugoslavenska vojska srušila 1952. godine.

Izgradnju Križnog puta na aljmaškom brdu Kalvarija pokrenula je Udruga katoličkih gospodarstvenika Đakovačko i srijemske biskupije "S Tobom u zajedništvu", prije godinu dana.

Današnjem sastanku Udruge u Aljmašu bio je nazočan i đakovačko i srijemski pomoćni biskup msgr. dr. Đuro Hranić koji je istaknuo kako je "od velikog značenja izgradnja Križnog puta jer je to hodočasnička cjelina s aljmaškom crkvom i cijelim Svetištem".

Radi izgradnje Križnog puta razminirana su tri hektara zemljišta, te prevedena u vlasništvo Biskupije, kazao je Jerko Arambašić, predsjednik Udruge "S Tobom u zajedništvu". Dodao je kako je nakon "ishođenja građevinske dozvole potpisan ugovor s izvođačem radova, osječkom tvrtkom Gravia u vrijednosti od 1.250.000 kuna. Križni put će se izgrađivati u fazama, a prva je izgradnja puta, koja treba biti gotova za 60 dana.

Aljmaški župnik Ante Markić, upravitelj Svetišta "Gospe od utočišta" istaknuo je kako se 1. kolovoza ove godine slavi tri stoljeća "Gospinog svetišta koje je u protekla tri stoljeća doživjelo mnogo stradanja i muka ali i ljepote i ljubavi". Upravo 1. kolovoza 1991. Aljmašani su protjerani iz svojih domova, ali na isti taj dan 1998. "mi smo se opet vratii u Gospin i naš dom", istaknuo je.

U sklopu proslave tri stoljeća aljmaškog Svetišta, biskup đakovačko i srijemski msgr. Marin Srakić blagoslovit će novu crkvu izgrađenu na temeljima u srpskoj agresiji srušene crkve iz 1704. godine.

Početak radova na izgradnji Križnog puta blagoslovio je župnik Ante Markić, kojemu je prošli tjedan biskup Srakić dodijelio naziv začasni kanonik.

(Hina) xvsik ymć

Pročitajte više