Al-Qaeda preuzela dogovornost za napad u Rijadu - arapski list

JEDAN je arapski tjednik sa sjedištem u Londonu u utorak objavio da je primio email od navodnog pripadnika al-Qaede u kojem se tvrdi da ta mreža stoji iza samoubilačkoga napada u Rijadu u kojem je u nedjelju poginulo najmanje 18, a ranjeno preko 120 ljudi.

"Mi smo napali Muhayu", objavio je tjednik Al-Majalla koji izlazi u Londonu prenoseći sadržaj e-maila što ga je poslao navodni operativac al-Qaede, koji se predstavio kao Abu Mohammed al-Ablaj.

Muhaya je stambeni blok u kojem su se u subotu dogodile tri eksplozije.

Nije bilo moguće provjeriti auteničnost poruke poslane ovom tjedniku, navodi Reuters. Sam tjednik je prepričao sadržaj poruke ne navodeći citate iz nje.

Tjednik navodi da "glede djece ozlijeđene u bombaškom napadu, Ablaj upozorava na opasnost od rada s Amerikancima ili obitavanja među njima, jer oni (ta skupina) neće raditi nikakvu razliku između njih nego će, dapače, smatrati da ih štite".

Navodni operativac al-Qaide također je upozorio na moguće nove napade u drugim državama Perzijskog zaljeva.

Časopis je identificirao Ablaja kao čelnog čovjeka zaduženog za obuku pripadnika al Qaide. Sama poruka poslana je dopisniku tjednika u Dubaiju.

Predstavnik saudijske službe sigurnosti koji je tražio da ostane anoniman rekao je za Associated Press da je u vezi s napadom u Rijadu već bilo uhićenja.

"Pritvorena je skupina sumnjivih. Akcija lova na počinitelje počela je neposredno nakon napada. Neki su uhćeni, ali i pušteni nakon ispitivanja", rekao je jedan diplomat blizak istrazi.

Saudijska i američka strana već su za napad optužile al-Qaedu koja se bori i protiv Sjedinjenih Država i protiv saudijske kraljevske obitelji, ali nijedna skupina nije još preuzela odgovornost.

Saudijski veleposlanik u Washingtonu princ Bandar bin Sultan rekao je da je to "kraljevstvo u ratu s teroristima".

Napad je "izvela skupina zločinaca i izopačenika čija je želja da šire strah, nasilje i mržnju", kaže se u njegovu priopćenju koje je objavio saudijski dnevnik Okaz.

Kralj Fahd je u ponedjeljak izjavio da će se njegova zemlja obrušiti "željeznom šakom na gerilce koji žele ugroziti sigurnost i stabilnost".

Pročitajte više