Alžir pokreće istragu o korupciji oko iračkog programa nafta za hranu

ALŽIRCI su pokrenuli istragu o navodnim slučajevima korupcije povezanim s iračkim programom nafta za hranu, izvijestio je u srijedu državni radio.

Irački ministar za naftu Ibrhim Bahr al-Ulum koji je u utorak boravio u Alžiru na sastanku članica OPEC-a, izjavio je tijekom boravka za Reuters kako je njegovo ministarstvo zatražilo pokretanje sudske istrage protiv onih koji su ponudili mito da bi im se dodijelili poslovi povezani s programom nafta za hranu. Ministar je također kazao kako se nada da će u roku od mjesec dana uspjeti pribaviti popis s imenima kršitelja zakona.

Pred kraj provođenja UN-ova programa nafta za hranu mnoge su respektabilne svjetske tvrtke odbile kupiti iračku naftu, jer je Bagdad zatražio dodatne novce. Krajem siječnja iračko Privremeno upravno vijeće naredilo je da se provede istraga oko informacija prema kojima je Sadam Husein "kupovao" potporu stranih političara i organizacija milijunima barela nafte.

"Zbog svih navedenih informacija, koje se odnose na ugledne tvrtke i važne osobe, među kojima su i Alžirci umiješani u ilegalnu provedbu programa nafta za hranu u Iraku, alžirsko je Državno odvjetništvo odlučilo pokrenuti sudsku istragu protiv tih osoba", izvijestio je alžirski radio pozivajući se na priopćenje vlade.

Bagdadski neovisni list al-Mada objavio je u siječnju popis, za koji se tvrdilo da se temelji na dokumentima ministarstva, prema kojima su pojedinci, tvrtke i organizacije u i izvan Iraka dobivale milijune barela nafte. Na popisu je i bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua, koji je zanijekao da je dobio bilo kakvu isplatu u novcu ili druge vrste od Sadama.

I Ujedinjeni narodi zanijekali su da su njihovi dužnosnici koji rade na programu nafta za hranu dobivali naftu.

Pročitajte više