Američki neonacisti organiziraju oružani marš protiv Židova

Foto: Getty images

ORGANIZATOR oružanog marša protiv Židova najavio je kako će se njegova kampanja nastaviti.


Daily Stormer - američki neonacistički portal planira organizirati marš u mjestu Whitefish, u državi Montana dan prije inauguracije izabranog predsjednika Trumpa.

U tom gradu živi majka Richarda Spencera, koji je vođa takozvane američke nove alternativne desnice. Radi se o čovjeku koji je Donaldu Trumpu iskazivao čast povikom: "Heil Trump", kog zanima kandidatura za američki Senat i koji je protiv feminističkog pokreta, protiv useljenja migranata i protiv svega židovskog.

Richard Spencer, je rekao kako je sve samo šala te je na YouTubeu pozvao da se prekine oluja trolova koja je zaživjela u njegovom gradu. U gradu u kom je Daily Stormer najavio prosvjed živi njegova majka.

Oružani prosvjed

Andrew Anglin, koji je izdavač tog portala je rekao kako je u Montani jako liberalan zakon o nošenju oružja, te će stoga iskoristiti tu priliku da dođe na organizirani marš sa puškom:

“Montana je jako liberalna prema javnom nošenju oružja, moj odvjetnik kaže kako ćemo bez problema moći prošetati gradom sa puškama. Trenutno, moji dečki su u stanju skupiti oko 200 osoba koje će sudjelovati u maršu koji će biti usmjeren protiv Židova, židovskih poslova i protiv svih koji ih podržavaju. Iz Bay Area ćemo autobusima dovesti skinheadse.”

Pozadina priče

Sve je počelo objavom na blogu od strane Sherry Spencer koja je majka Richarda Spencera, u kojoj je optužila lokalnu agenticu nekretninama i članicu grupe koja se bori protiv mržnje Tanyu Gersh kako joj je prijetila da se odrekne stavova svog sina i proda zgradu ili će organizirati prosvjede.

Spencer ne želi prodati zgradu, a napisala je i da ne želi da se nju osuđuje prema sinovim grijesima.

Tanya Gersh demantira ove navode, kao i njena organizacija, dok je Anglin objavio fotografiju Tanye Gersh i njenog sina kao i nekih drugih Židova iz tog područja u kom je pozvao na akciju, dok su fotografije predstavljene kao neka vrsta tjeralice.

Iako policija tvrdi da nije primila nikakve prijave, Mreža za ljudska prava u Montani je rekla kako je došlo do nekoliko prijetećih poruka.

FBI je izjavio kako je svjestan situacije te kako su u procesu provjeravanja je li došlo do kršenja nekih zakona, dok političari poručuju kako marš  nije dobrodošao u njihovom gradu. 

Donald Trump nije reagirao oko ovog slučaja.

 

Pročitajte više