Američka mornarica šalje svoj najmoćniji ratni brod u istočnu Aziju

Foto: EPA

NAJNAPREDNIJI američki ratni brod pojavio se na zapadnom Pacifiku u misiji koja bi mogla biti priprema za potencijalno postavljanje američkih hipersoničnih projektila u regiji. USS Zumwalt prvi je u klasi od tri višenamjenska razarača s vođenim projektilima za koje mornarica kaže da će "stvoriti novu razinu složenosti bojnog prostora za potencijalne protivnike".

Na Pacifiku jedan od tih potencijalnih protivnika očito je Kina, a Zumwalt će sigurno privući pozornost Pekinga. "Prisutnost nevidljivog ratnog broda privući će veliko (kinesko) zanimanje", posebno ako je Zumwalt opremljen hipersoničnim oružjem, rekao je analitičar Carl Schuster i bivši kapetan američke mornarice.

A to vrijeme možda nije daleko, piše CNN. U izvješću Američkog mornaričkog instituta iz kolovoza navodi se da će Zumwalt biti nadograđen sljedeće godine kako bi se prilagodio Pentagonovom Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), sustavu naoružanja koji koristi raketni motor za ispaljivanje projektila hipersoničnom brzinom.

Prema izvješću Kongresne istraživačke službe iz svibnja 2022., "C-HGB treba biti manevrirajući, što ga čini težim za otkrivanje i presretanje i može putovati brzinom od 5 macha ili višom, što je najmanje pet puta brže od brzine zvuka ili nešto više od 6000 kilometara na sat.

"C-HGB je namijenjen za uništavanje ciljeva samo zahvaljujući svojoj brzini", stoji u izvješću. Nakon što je prošlog tjedna uplovio u luku Guam, Zumwalt je stigao u Japan u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik 7. flote američke mornarice, poručnik Mark Langford.

U priopćenju mornarice navodi se da je ratni brod dodijeljen eskadrili razarača 15, najvećoj eskadrili razarača američke mornarice smještenoj izvan Sjedinjenih Država, koja djeluje iz pomorske baze Yokosuka u blizini Tokija.

Zumwalt "igra ključnu ulogu u održavanju naše konkurentske prednosti i osiguravanju naših saveznika i partnera u regiji", rekla je poručnica Katherine Serrano, glasnogovornica Eskadrile razarača 15.

Zumwalt nadmašuje ostale američke razarače

S dužinom od 185 metara i istisninom od 16.000 metričkih tona, Zumwalt je "najveći i tehnološki najnapredniji površinski borbeni brod na svijetu", prema informativnom listu mornarice. Nasuprot tome, razarači klase Arleigh Burke, okosnica flote američke mornarice, kraći su oko 30 metara s istisninom ispod 10.000 tona.

Najveći kineski površinski borbeni brod, razarač tipa 055, istisnine je oko 12.000 do 13.000 tona. Ali dok se mornarica Kineske narodnooslobodilačke vojske ne može mjeriti s veličinom Zumwalta, svakako može dobiti bitku za količinu.

Američka mornarica će imati samo tri broda u klasi Zumwalt, a ostali će biti USS Michael Mansoor i budući USS Lyndon B. Johnson. Kineska mornarica ima šest aktivnih tipova 055, a očekuje se da će ih biti još više kao dio opsežnog programa brodogradnje u kojem je kineska mornarička flota prestigla američku i postala najveća na svijetu.

USS Zumwalt naoružan je s 80 vertikalnih lansirnih ćelija za projektile, koji mogu pogoditi kopnene i morske mete, kao i protupodmorničke rakete, ali Type 055 ima 112 lansirnih ćelija sposobnih za iste zadatke.

Američka mornarica kaže da se Zumwalt može pohvaliti nizom inovacija, od kojih je najupečatljiviji njegov nevidljiv dizajn. "Dizajn trupa koji probija valove omogućio je široku lepezu napretka. Kompozitna nadgradnja značajno smanjuje radarski presjek i druge znakove čineći brod težim za otkrivanje neprijateljima na moru", navodi se u informativnom listu mornarice.

Kontroverzan i skup program

Klasa razarača Zumwalt bila je kontroverzan i skup program za američku mornaricu. S uključenim troškovima istraživanja i razvoja, tri broda u klasi dolaze s cijenom od oko 8 milijardi dolara svaki, prema izvješću Državnog ureda za odgovornost (GAO) za 2018.

Ta cijena po brodu bila bi znatno smanjena da je mornarica nastavila sa svojim prvotnim planom da izgradi 32 ogromna razarača, ali je taj broj smanjen na trenutna tri nakon što je služba odlučila da će klasa Zumwalt trebati značajne izmjene kako bi izvela misiju obrane od balističkih projektila, nešto što bi Arleigh Burkes mogao napraviti jeftinije, prema Kongresnoj službi za istraživanje.

Brodovi su također sporo dolazili u pogon. Zumwalt je pušten u rad 2016., ali je mornarici trebalo četiri godine da prihvati konačnu isporuku od brodograditelja General Dynamicsa nakon što su svi njegovi sustavi provjereni.

Schuster, analitičar s Havaja, nazvao je kretanje Zumwalta "više političkim nego vojnim" sve dok mornarica ne dobije to hipersonično oružje. "S preko 8 milijardi dolara za svaki, mornarica se bori pronaći misiju za ove trenutno lako naoružane brodove", rekao je. "Ipak, to će kineskoj mornarici dati materijala za razmišljanje", zaključuje Schuster.

Pročitajte više