Američka vojska oslobodila najmanje 85 zatočenika u Afganistanu

Najmanje 85 zatočenika koje su američke snage držale u Afganistanu predano je u nedjelju tamošnjim vlastima koje su ih oslobodile, doznaje se od afganistanskog Vrhovnog suda i američke vojne koalicije.

Riječ je o dosad najvećem broju afganistanskih zatočenika koje je oslobodila koalicija, nazočna u toj zemlji od konca 2001., kada je svrgnula s vlasti talibanski fundamentalistički islamski režim zbog njegove povezanosti s mrežom Al Qaidom Osame bin Ladena.

"Ti su ljudi bili zatočeni jer su bili moguća pogibao za vladu i za civile. To očito više nije slučaj i zato su oslobođeni", dodala je službena predstavnica vojne koalicije pod američkim zapovjedništvom, poručnica Cindy Moore.

Afganistanske su vlasti posljednjih mjeseci pokrenule proces pomirbe s talibanskim borcima koji pristaju da polože oružje. Više talibanskih visokih dužnosnika predali su se ovih tjedana u zamjenu za oprost.

Ocjenjuje se da talibanskih boraca i njihovih pristaša ima oko dvije tisuće. Snage međunarodne koalicije koju predvodi SAD imaju pak 18.000 ljudi.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više