Američke korporacije s troškovima većim od zarade ne plaćaju poreze državi

U PERIODU od 1998. do 2005. godine čak četvrtina američkih tvrtki i korporacija državi nisu platile porez, navodi se u rezultatima istraživanja posebnog tijela američke vlade koje se bavi kontrolom trošenja proračunskog novca, javlja VOA.

Istraživanje za navedeni period je pokazalo da više od polovice najvećih američkih korporacija u barem jednoj od navedenih godina nije moralo platiti porez državi, a 17 posto najvećih američkih tvrtki u pet ili više godina navedenog perioda uopće nije moralo platiti porez državi.

Američki porezni zakoni propisuju da korporacije plaćaju samo porez na zaradu, a ako su im troškovi poslovanja veći od zarade onda su oslobođene plaćanja poreza.

Obzirom na rekordni proračunski deficit u ovoj godini, pojedini članovi američkog Kongresa nastoje promijeniti odrednice poreznog zakona kako bi umanjili "velikodušnost" države spram korporacija, međutim analitičari napominju kako su tamošnji porezni zakoni izuzetno kompleksni pa bi uvođenje eventualnih promjena biti vrlo teško izvedivo.

I.K.

Pročitajte više