Američke predsjedničke izbore 2004. će odlučiti stranačka baza

DVIJE glavne američke političke stranke, Republikanska i Demokratska, očekuju da će predsjedničke izbore 2004. odlučiti prvenstveno stranačke baze pa se u političkoj strategiji namjeravaju usmjeriti na izvođenje što većeg broja vlastitih lojalnih birača na glasovanje, piše u ponedjeljak The New York Times.

Temeljito promijenjena izborna strategija odraz je novog stanja na američkoj političkoj sceni na kojoj sve veću važnost zadobijaju lojalne stranačke baze Republikanske i Demokratske stranke. U polariziranom izbornom tijelu u kojem dvije stranke imaju podjednaku potporu, Republikanci i Demokrati imaju namjeru usmjeriti se na nagovaranje svojih birača da izađu na izbore u studenom 2004., a ne na pridobijanje neopredijeljenih glasača koji su dugo smatrani glavnom metom predizborne kampanje.

Trend okretanja k stranačkoj bazi u Sjedinjenim Državama započeo je posljednjeg desetljeća u kojem je na nekoliko izbora odlučujuću ulogu odigralo motiviranje lojalnih birača.

"Stvari su se izmijenile posljednjeg desetljeća od 1992," ocjenjuje Stanley Greenberg, istraživač javnoga mišljenja Demokratske stranke, u razgovoru za The New Times. "Opredijeljeni birači su mnogo više polarizirani. Izlazak na izbore se pojačao zato što su opredijeljeni birači izašli jedinstveniji i u mnogo većem broju".

Slično prosuđuju i u Republikanskoj stranci.

"Uviđa se, gledajući na posljednjih nekoliko izbora, da stranka koja motivira svoju bazu, koja emotivno potakne svoju bazu i navede je da izađe na izbore, ima mnogo veću vjerojatnost da uspije na dan izbora", rekao je Matthew Dowd, savjetnik u izbornom stožeru predsjednika Georgea W. Busha za sljedeće izbore.

Mada neće biti zapostavljeni, naglasak na američkim predsjedničkim izborima za 15 mjeseci neće biti na neovisnim biračima koji čine između 10 i 20 posto biračkog tijela. Ravnoteža se pomjerila prema opredijeljenim biračima.

"Ne vidim da opada broj neovisnih", kaže Greenberg. "Ali ono što se dogodilo je da su opredijeljeni dominirali jer su izašli na izbore u većem broju i glasuju jedinstvenije".

Promjene na američkoj izbornoj sceni postale su vidljive već 2000. kada je predsjednik Bush skoro izgubio izbore jer su Demokrati uspjeli izvesti na glasovanje veći broj svojih birača. Već 2002. Republikanci su uzvratili istim oružjem i zadobili većinu u Senatu i ojačali prevlast u Zastupničkom domu Kongresa.

Očekuje se da će u mobiliziranju vlastite stranačke baze Republikanci imati prednost jer imaju više uspjeha u prikupljanju novaca za skupu operaciju izvođenja na izbore.

Jedna od novina u tom poslu bit će sve veća uporaba Interneta. I Demokrati i Republikanci će koristiti e-mail kao najlakši i najbrži način da potaknu svoje birače na glasovanje.

Pročitajte više